Claire Danes - zvezda popularne serije Homeland

Claire Catherine Danes je američka glumica, dobitnica mnogih nagrada. Rođena je 12. aprila 1979. godine na Menhetnu. Školovala se u Dalton school u Njujorku, potom u City Lab School za kolaborativne studije, Professional Performing Arts School i Lycee Francais de Los Angeles obrazovnoj ustanovi. Od 1998. pohađala je Univerzitet na Jejlu, studirajući psihologiju, ali je ...

Claire Danes - zvezda popularne serije Homeland

Claire Catherine Danes je američka glumica, dobitnica mnogih nagrada.

Rođena je 12. aprila 1979. godine na Menhetnu. Školovala se u Dalton school u Njujorku, potom u City Lab School za kolaborativne studije, Professional Performing Arts School i Lycee Francais de Los Angeles obrazovnoj ustanovi.

Od 1998. pohađala je Univerzitet na Jejlu, studirajući psihologiju, ali je posle dve godine odustala i svu pažnju usmerila na svoju glumačku karijeru.

Plesom se bavila još sa 6 godina. Pohađala je časove plesa kod Ellen Robbins u radionici plesnog teatra i časove glume u HB studiju teatra i filmskog instituta Lee Strasberg u dobi od 10 godina. Pojavila se u pozorišnim i video produkcijama u Njujorku.

Gluma

Kada je imala devet godina počela je da se bavi glumom, uporedo sa plesom. Sa 11 godina je na audiciji pokazala svoj izuzetan talenat i dobila uloge u nekoliko školskih filmova. Sa agentom Karen Friedman potpisala je u ugovor u agenciji sa talente kada je imala samo 12 godina.

Svoju glumačku kaeriju otpočela je u tinejdžerskoj dramskoj seriji My So-Called Life 1994. godine. Uloga joj je donela nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu i nominaciju Primetime Emmi za izvanrednu glavnu glumicu u dramskoj seriji.

Na filmu je debitovala iste godine u „Little Women“ (1994). Ostali njeni filmovi su Home for the Holidays (1995), Romeo + Juliet (1996), The Rainmaker (1997), Les Miserables (1998), Brokedown Palace (1999), English dub of Princess Mononoke (1997), The Hours (2002), Terminator 3: Rise of the Machines (2003), Shopgirl (2005), Stardust (2007), and A Kid Like Jake (2018).

Bila je prvi izbor za glavnu ulogu u filmu Titanik, ali je istu odbila jer je po njenim rečima u prethodnom periodu radila na sličnom projektu sa Leonardom Di Kaprijom. U pitanju je bio film Romeo i Julija.

Pojavila se u of-Broadvej produkciji The Vagina Monologues 2000. godine, a svoj debi na Brodveju imala je kao Eliza Doolittle u oživljavanju Pigmaliona 2007. godine. 2010. godine imala je ulogu Temple Grandin u veoma cenjenom HBO-ovom TV filmu Temple Grandin, koji joj je doneo drugi Zlatni globus i prvu nagradu Primetime Emmi za izvanrednu glavnu glumicu u seriji ili filmu.

Od 2011. do 2020. glumila je Carrie Mathison u dramskoj seriji Homeland, za koju je osvojila dve nagrade Primetime Emmi za izvanrednu glavnu glumicu u dramskoj seriji, dve nagrade Zlatni globus za najbolju glumicu i još neke pojedinačne nagrade.

Claire je 2015. godine nagrađena zvezdom na holivudskom Šetalištu slavnih.

Život van kamera

Od 1998. godine, Claire je zabranjena na Filipinima, ima zabrana ulaska u tu zemlju, a njeni filmovi takođe su zabranjeni u regionu. Zabrana je usledila nakon što je glumica izjavila da je Manilu, glavni grad zemlje „mirisao na žohare, da su naokolo pacovi, i da nema kanalizacije, a ljudi nemaju ništa - ni ruku, ni noge, ni oči“. Claire je kasnije uputila izvinjenje zbog tih reči, ali su filipinske vlasti odbile da ukinu zabranu.

Claire Danes i njena majka su pristalice dobrotvorne afganistanske ruke koja pomaže ženama u Avganistanu da steknu nezavisnost, obrazovanje i egzistenciju.

Glumica je takođe dugo pristalica Donorschoose.org, web stranice koja nastavnicima u javnim školama omogućava kreiranje zahteva za projekte.

Od 2009. godine je u braku sa glumcem Hugh Dancy sa kojim ima dvoje dece Cyrus Michael Christopher Dancy i Rowan Dancy.

Hugh Dancy i Claire Danes

By: TV Exposed