Najnoviji film Gorana Paskaljevića "Uprkos magli"

Film “Uprkos magli” pripada kategoriji drame. Sniman je u Italiji, na italijanskom jeziku u koprodukciji Italije, Srbije, Makedonije i Francuske. U izradi filma su se pored Gorana Paskaljevića našli i njegovi stalni prijatelji i saradnici. Direktor fotografije je Milan Spasić, a muziku za film je napisao Vlatko Stefanoviski. Na scenariju su pored Paskaljevića radili Marco ...

Najnoviji film Gorana Paskaljevića "Uprkos magli"

Film "Uprkos magli" pripada kategoriji drame. Sniman je u Italiji, na italijanskom jeziku u koprodukciji Italije, Srbije, Makedonije i Francuske.

U izradi filma su se pored Gorana Paskaljevića našli i njegovi stalni prijatelji i saradnici. Direktor fotografije je Milan Spasić, a muziku za film je napisao Vlatko Stefanoviski.

Na scenariju su pored Paskaljevića radili Marco Alessi, Filip David i Giuseppe Eusepi. Montažer je Uroš Timotijević, a film traje 100 minuta.

Film je prikazan na nekoliko međunarodnih filmskih festivala gde je doživeo veliki uspeh. Srpsku premijeru je imao na Festu, u glavnom programu.

Glavne uloge u filmu tumače italijanski gluimci Donatella Finocchiaro i Giorgio Tirabassi. Pored njih u filmu se pojavljuje mlada srpska glumica Tamara Aleksić,

Zbog pandemije koronavirusa otkazana je italijanska premijera ovog filma. Premijera je trebala biti u aprilu ove godine na festivalu u Bariju. Iz istog razloga privremeno se odustalo i od bioskopske distribucije filma širom Italije.

Radnja filma

Radnja filma pratio Paola, menadžera restorana u jednom malom gradu u blizini Rima. On jedne kišne večeri pronalazi promrzlo dete na autobuskoj stanici i odlučuje da ga povede kući. U pitanju je dečak, Muhamed (8) koji je prepušten sam sebi nakon što je ostao bez roditelja. Njegovi roditelji su preminuli tokom putovanja u Italiju čamcem.

Paolova supruga, Valerija, je u početku bila neodlučna, ali je ipak odlučila da pristane i da prime malog Muhameda na jedno veče. Nakon nekog vremena Valerija menja mišljenje. Odlučuje da je za sve najbolje da zadrže i usvoje dečaka. Bračni par u malom Arapinu vidi utehu i neku vrste zamene za svog preminulog sina Marka. Sve više nailaze na otpor sopstvene porodice i celokupne sredine koja ne prihvata odluku za zadrže dečaka.

Goran Paskaljević

Goran Paskaljević je rođen u 1947. godine u Beogradu. Važi za jednog od najcenjenijih evropskih reditelja. Školovao se na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova (Bure Baruta, Specijalni tretman, Tuđa Amerika, Varljivo leto '68...), koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto...).

Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

By: TV Exposed