Nastavlja se sudjenje u slučaju serije Kirmizi Oda / Crvena soba

Turska serija Kirmizi Oda / Crvena soba jedna je od najuspešnijih u prethodnim godinama. Međutim, sudjenje u slučaju autorskih prava se i dalje nastavlja.

Nastavlja se sudjenje u slučaju serije Kirmizi Oda / Crvena soba

Foto Credits: DiziCentral

Podsećamo, iranski pisac Shahzade N. Igual je optužio kompaniju OGM Pictures za plagijat njegove knjige “Crvene sirene iz Teherena” i priču o Mitri o kojoj je snimljena i serija u trajanju od osam epizoda. Ceo slučaj je završio na sudu i dobija pomalo neočekivan epilog.

Prva ekspertiza je završena još ranije i tada je zaključeno da nije bilo plagijata. Ipak, sud nije bio zadovoljan prvom ekspertizom, pa je sve poslato na novu i usledio je mali šok! Prema drugoj ekspertizi, postoji deo knjige koji je korišćen za scenario serije u delu o Mitrinoj istoriji. Eksperti su procenili i da je naziv knjige Crvene sirene iz Teherana a serije Crvena Soba, nešto što indicira plagijat.

Ono što jeste zaista malo čudno je da serija koja je nastala po knjizi iranskog autora je iscrpila svu radnju i trajala osam epizoda, dok se turska serija Kirmizi Oda / Crvena soba emitovala u čak 61 epizodi. Sve u svemu, suđenje se nastavlja, pa će dodatno biti utvrđeno, da li i u kojoj meri su povređena autorska prava iranskog pisca od strane turske serije, odnosno kompanije OGM Pictures koja je bila zadužena za ovaj projekat.

NOVO - Sila Turkoglu otkrila u kog glumca je bila zaljubljena u detinjstvu

By: TV Exposed