AMD Zen 4 arhitektura - do 128 jezgara za cloud!

Kompanija AMD je predstavila svoje prve procesore zasnovane na svojoj novoj Zen 4 arhitekturi, i obećavaju mnogo snage… barem za neke korisnike.

AMD Zen 4 arhitektura -  do 128 jezgara za cloud!

Foto Credits: Screenshot/Youtube/AMD

Engagdet napominje da je AMD tokom virtuelnog događaja predstavio svoju arhitekturu Zen 4, a prva dva predstavljena CPU-a su Epic čipovi dizajnirani za servere i druge teške računarske zadatke.

Prvi, nazvan Genoa, napravljen je za opšte namene i ima do 96 jezgara (delimično zahvaljujući 5nm procesu) kao i podršku za DDR5 memoriju i PCIe 5.0 periferne uređaje. U prodaji se očekuje u toku naredne godine.

Zvezda nove AMD arhitekture bi, međutim, mogao da bude Bergamo. Dizajniran je za cloud i obećava sjajnih 128 jezgara u jednom procesoru, piše Engadget. Dizajn se oslanja na modifikovanu Zen 4c arhitekturu (C je oznaka za cloud) koja nudi sličnu funkcionalnost, ali optimizuje keš memoriju i potrošnju energije kako bi se povećao broj jezgara i ponudio što više niti za obradu. Bergamo se neće pojaviti do prve polovine 2023. godine. Najveću primenu će imati kod velikih internet kompanija koji rade sa velikim brojem istovremenih korisnika odjednom.

Ako ste očekivali vesti o „običnim“ Ryzen procesorima zasnovanim na Zen 4, za sada ništa od toga. AMD je, iznenađujuće, na svom događaju bio fokusiran samo na korporativne klijente. Ipak, nadamo se da će AMD podeliti više informacija o sledećoj generaciji Rizen hardvera u narednim mesecima.

 By: Milt-TV Exposed