Intel Core i5 12600K - trenutno best-buy procesor

Intel Core i5 sa oznakom 12600K predstavlja novi procesor iz 12. generacije tkzv. Intelevog Alder Lake. U pitanju je dakle procesor koji se kao i ostali iz te generacije bazira na hibridnoj arhitekturi koja koristi visoko performantna i energetski efikasna jezgra.

Intel Core i5 12600K - trenutno best-buy procesor

Foto Credits: PCMag

Proizvodni proces Alder lake procesora je zasnovan na Intel 7 procesu, koji je povezan sa ranijim 10 nanometarskim Intelovim procesom proizvodnje. Procesori 12. generacije Intela rade na LGA 1700 soketu, za razliku od prethodne (LGA 1200) ali i svih drugih generacija koje su do sada proizvedene.

Kada je reč konkretno o modelu i5 12600K, on ima ukupno deset jezgara. Šest od deset jezgara su jezgra visokih performansi, dok su preostala četiri energetski efikasna. Broj tredova koji poseduje ovaj zaista moćni CPU je 16. Radni taktovi se takođe razlikuju za Performance-core (visoko performantna) i Efficient-core (energetski efikasna). Kod Performance-core njihov radni takt je 2.8 GHz, a kod Efficient-core takt je nešto viši i iznosi 3.7 GHz. Najviši radni je 4.9 GHz za jezgra visokih performansi i 3.6 GHz za energetski efikasna jezgra, što se u praksi pokazuje zaista veoma brzo i moćno.

Kada je reč o keš memoriji, i5 12600K ima 20 MB Intel Smart Cache memorije i 9.5 MB Total L2 Cache memorije.

Maksimalna potrošnja ovog procesora iznosi 125W pri standarnom taktu a pri maksimalnim turbom taktovima ona može da dodje do 150W.

Ono što je novina u novoj generaciji Intel procesora je to što podržavaju DDR5 RAM. Ukoliko planirate kupovinu ili možda imate DDR4 module, bez brige, kompatibilnost je tu. Maksimalna količina memorije koju i5 12600K može da upotrebi je 128 GB. Kada je u pitanju brzina memorije koju ovaj novi procesor može da upotrebi ona iznosi 4800 MT/s za DDR5 RAM i 3200 MT/s za DDR4. Podržan je dvokanalni režim za radnu memoriju. Tu je i PCIe 5.0, još jedan veliki plus za ovaj zaista sjajni CPU.

Intel i5 12600K ima integrisanu GPU koja je iako unapređena još uvek daleko od Ryzen konkurenata. U pitanju je Intel UHD Graphics 770 sa 32 egzekucione jedinice, radnim taktom od 300MHz i maksimalnim taktom od 1.45 GHz. Ova grafička podržava DirectX 12 i Open GL 4.5, a na nju je moguće povezati maksimalno četiri displeja. Kako se ova integrisana grafička izborila sa nekim od popularnih igara možete pogledati u video koji sledi.

 

Najnoviji i trenutno najmoćniji i5 ima veliki broj naprednih tehnologija kao što su Intel Optane Memory, Intel Thread Director, Intel Speed Shift Technology, Intel Hyper-Threading i sve druge koje ovaj procesor čine veoma sposobnim CPU za ozbiljan rad i naravno gejming.

Pored običnog, u ponudi je i i5 12600KF, procesor bez integrisane grafičke koji u radu nije brži, a jedina prednost mu je nešto niža cena u odnosu na “ozbiljnijeg” brata.

Ako vas zanima samo gejming, ovaj procesor je trenutno ubedljiva najbolja kupovina. Procesor je skoro duplo jeftiniji od bez ikakve dileme moćnog od i9 12900K, od koga je svega 6% sporiji u igricama. Imajući u vidu da je i5 12600K sposoban da uz adektvatnu diskretnu grafičku karticu ogroman broj (možemo slobodno reći sve) “potera” na veoma visok broj FPS, ovih 6% gotovo da nećete ni osetiti.

U prilog tome koliko je snažan i sposoban najnoviji i5 procesor govori i podatak da je bottleneck sa RTX 3080 grafičkom karticom 1.42% u Full HD rezoluciji, a u 4K svega 0.86, odnosno gotovo da ni ne postoji! U poređenju sa trenutno najmoćnijim Ryzen procesorom 5950X razlika u gejmingu je 7%, ali u korist Intela! Pogledajte i sami u video snimku koji sledi u kom je predstavljen FPS u nekim od novijih gejming naslova.

Naravno, treba imati u vidu da je 5950X ipak procesor starijeg datuma, tako da se uskoro očekuje odgovor kompanije AMD na Intelov Alder lake. Trka ova dva giganta postaje sve zanimljivija.

Da bi iskoristili pun potencijal i5 12600K biće vam potrebna neka od kvalitetnih (nažalost i veoma skupih) matičnih ploča sa oznakom 690. Kao najbolja prema ocenama velikog broja IT stručnjaka pokazala se Asus ROG Strix Z690-F Gaming matična ploča. Cena ove ploče je 400$ dok cenu u Evropi i dalje čekamo. Na drugom mestu je MSI MPG Z690, a na trećem ukupno, ali ploča koja izvlači najveće performanse je Asus ROG Maximus Z690 Hero.  

Naravno, ukoliko niste neko ko planira da overklokuje i koristi svaki miliprocenat snage ovog procesora, novi i5 će sasvim dobro raditi i na pločama nižeg ranga i povoljnije cene. Kao Best budget matična ploča se izdvaja MSI PRO Z690-A čija se cena kreće oko 250 do 260 dolara.

Novi i5 procesori su ugledali svetlost dana 27. oktobra 2021. godine. Cena Intel Core i5 u Evropi se kreće od oko 327 evra za i5 12600KF do oko 357 evra za i5 12600K, dakle onaj model sa integrisanom grafičkom. Treba imati u vidu da i ovi kao i svi „K“, odnosno otključani Intel procesori dolaze bez kulera, odnosno sistema za hlađenje.

Dakle, biće vam potrebno još novca za kupovinu vazdušnog ili vodenog hlađenja za procesor.

Da zaključimo, ukoliko sada kupujete računar za gejming koji je sposoban i za veoma ozbiljan rad - 12600K je definitivno najbolji izbor. Ostaće najbolji izbor sve dok AMD ne prikaže i ne objavi svoj adut u ovoj klasi. Svi pravi entuzijasti sa velikim nestrpljenjem očekuju da vide šta je to kompanija koja je Ryzen procesorima napravila pravi preokret u borbi sa Intelom pripremila u novoj generaciji.

 By: Milt-TV Exposed