Kritika za turske istorijske serije od strane poznatog istoričara

Turske istorijske serije su nešto po čemu je ova zemlja zaista prepoznatljiva. Međutim, nije sve baš tako sjajno u njima, tvrde istoričari.

Kritika za turske istorijske serije od strane poznatog istoričara

Foto Credits: Haberturk

O turskim istorijskim serijama se zna dosta. Ovi projekti su popularni ne samo u matičnoj zemlji, već i širom sveta. Turske serije kao što su Sulejman Veličanstveni, Dirilis: Ertugrul ali i mnoge druge su zaista popularne u mnogim zemljama. O istorijskim serijama u toj zemlji generalno govorio je i poznati turski istoričar Ilber Ortayli.

Ortayli je izjavio da je gledao TV serije i Netflixove projekte i došao do određenih zaključaka. Ovaj istoričar tvrdi da serije izgledaju odlično kada su u pitanju tehničke stvari. Međutim, ono gde je sve nekako „siromašno“ i čime nije zadovoljan je sama radnja.

U njima jednostavno nema kultorološke pozadine za stvaranje visoko kvalitetnih scenarija. Kao rezultat gledamo veliki broj skoro istih serija, odnosno serija veoma približnog sadržaja.

Ovo je naravno kao i svaki stav naišlo na odobravanje i osude. Mnogi smatraju da u Ilberovim rečima zaista ima istine. To naravno ne umanjuje kvalitet i popularnost ovih serija, ali kada istoričar čija reč ima težinu izgovori takve stvari i kada se sve bolje sagleda, može se reći i da njegov stav zaista ima osnova.

NOVO - Nebahat Cehre o Kivancu Tatlitugu i Hazal Kayi

 By: Milt-TV Exposed