Reditelj Goran Paskaljević o filmu "Uprkos magli"

Najnoviji film Gorana Paskaljevića, “Uprkos magli” izazvao je mnogo pažnje širom Evrope. Radnja filma prati italijanski bračni par, koji pronalazi i usvaja dečaka arapina koji je ostao bez svoje porodice. Bračni par se nakon odluke da usvoji dete nalazi na meti osuda okoline i svoje porodice. “Uprkos magli” donosi kompleksnu filmsku priču, koja je prema ...

Reditelj Goran Paskaljević o filmu "Uprkos magli"

Najnoviji film Gorana Paskaljevića, "Uprkos magli" izazvao je mnogo pažnje širom Evrope.

Radnja filma prati italijanski bračni par, koji pronalazi i usvaja dečaka arapina koji je ostao bez svoje porodice. Bračni par se nakon odluke da usvoji dete nalazi na meti osuda okoline i svoje porodice.

"Uprkos magli" donosi kompleksnu filmsku priču, koja je prema rečima reditelja jednostavna u osnovi ali složena u svojim raznovrsnim značenjima.

O samom filmu ali i izbegličkom problemu za portal Blic.rs govorio je reditelj Goran Paskaljević.

- Priča o dečaku Muhamedu za mene je bila samo povod da napravim film o ksenofobiji koja je zavladala svetom - rekao je Goran Paskaljević, dodajući: "Migrantska priča nije gotova niti će, bojim se, ikada biti gotova. Moramo da shvatimo da migrantske krize izazivaju nemaština, glad, ratovi za koje mnogi obični ljudi nisu ni najmanje krivi". Rekao je reditelj i dodao.

- Evropa nije jedinstvena, to je, po meni, najveći problem. Ostavljeno je mnogo prostora populizmu. Izbegličko pitanje koriste političari, kakav je na primer Salvini, ili Orban ili Marin le Pen, za jačanje svoje lične pozicije u politici. Evropa mora da podeli teret izbegličkog problema i da zauzme jedinstven stav prema njemu. Nisu isto ekonomski emigranti kao oni koji beže iz svojih zemalja od rata, spasavajući živu glavu - navodi Paskaljević.

O samom filmu, glumcima i radnji možete čitati - OVDE.

By: TV Exposed