Španska serija La casa de papel | Pljačka veka – radnja i uloge

La casa de papel | Plačka veka je španska serija koja prati kriminalnu grupu koja vrši pljačke, koju je kreirao Alex Pina.

 Španska serija La casa de papel | Pljačka veka – radnja i uloge

Foto Credits: IMDB

Serija La casa de papel | Plačka veka prati dve dugo pripremane pljačke koje je vodio profesor (Alvaro Morte), jednu na Kraljevskoj kovnici Španije i jednu na Banci Španije, ispričane iz perspektive jednog od pljačkaša, Tokija (Ursula Korbero).

Narativ je ispričan u realnom vremenu i oslanja se na flešbekove, vremenske skokove, skrivene motivacije likova i nepouzdanog naratora zbog složenosti.

Serija La casa de papel | Plačka veka je prvobitno bila zamišljena kao ograničena serija koja će se ispričati u dva dela. Imala je svoju prvobitnu avanturu od 15 epizoda na španskoj mreži Antena 3 od 2. maja 2017. do 23. novembra 2017. godine.  

Netflix je stekao globalna prava za striming krajem 2017. godine. Ponovo je “presekao” seriju na 22 kraće epizode ​​i objavio ih širom sveta, počevši od prve, deo 20. decembra 2017. godine , a drugi deo 6. aprila 2018. godine.

U aprilu 2018. Netflix je obnovio seriju sa značajno povećanim budžetom za ukupno 16 novih epizoda.

Treći deo, sa osam epizoda, objavljen je 19. jula 2019. godine. Deo 4, takođe sa osam epizoda, objavljen je 3. aprila 2020. godine.

Dokumentarci i spin-off u izradi

Dokumentarac koji uključuje producente i glumačku ekipu premijerno je prikazan na Netflixu istog dana, pod nazivom Money Heist: The Phenomenon (na španskom: La casa de papel: El Fenomeno). U julu 2020. Netflix je obnovio ovu popularnu seriju za peti i poslednji deo, koji je objavljen u dva toma od pet epizoda 3. septembra i 3. decembra 2021. godine.

Slično kao Money Heist: The Phenomenon, dokumentarni film iz dva dela koji uključuje producente i glumce, premijerno je prikazan na Netflixu istog dana, pod nazivom Money Heist: From Tokio to Berlin. Serija je snimana u Madridu, Španija. Značajni delovi su takođe snimljeni u Panami, Tajlandu, Italiji (Firenca), Danskoj i Portugalu (Lisabon).

Južnokorejski rimejk smešten u alternativni univerzum, Money Heist: Korea – Joint Economic Area, objavljen je 24. juna 2022. godine, dok je direktni spin-off, Berlin, sa Pedrom Alonsom koji ponovo igra svoju ulogu, u aktivnom razvoju, formirajući zajednički univerzum.

Serija je dobila nekoliko nagrada, uključujući Međunarodnu nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju na 46. Međunarodnoj dodeli Emmy nagrada, kao i priznanje kritike za sofisticiranu radnju, međuljudske drame, režiju i pokušaje da inoviraju špansku televiziju.

Italijanska antifašistička pesma „Bella ciao“, koja se pušta više puta u celoj seriji, postala je pravi letnji hit širom Evrope 2018. godine. Do 2018., serija je bila najgledanija serija na neengleskom jeziku i jedna od najgledanijih serija na Netflixu, a imala je poseban odjek kod gledalaca iz mediteranske Evrope i regiona Latinske Amerike.

Radnja

Radnja serije La casa de papel | Plačka veka je smešten u Madrid, gde misteriozni čovek poznat kao "Profesor" regrutuje grupu od osam ljudi, koji biraju imena gradova kao svoje pseudonime, da sprovedu ambiciozni plan koji uključuje ulazak u Kraljevsku kovnicu Španije i bekstvo sa 984 miliona evra. Nakon što je uzeo 67 ljudi za taoce u Kovnici novca, tim planira da ostane unutra 11 dana kako bi odštampao novac dok se suočavaju sa elitnim policijskim snagama.

U događajima nakon prve pljačke, članovi grupe su primorani da se sakriju i pripremaju se za drugu pljačku, sa nekim dodatnim članovima, ovog puta sa ciljem da pobegnu sa zlatom iz Banke Španije, jer se ponovo bave taocima i policijskim snagama.

Emitovana je ukupno 45 epizoda.

Uloge:

Uloge u seriji tumače Alvaro Morte kao El Profesor, Ursula Corbero kao Toki, Pedro Alonso kao Berlin, Miguel Herran kao Rio, Darko Perić kao Helsinki, Jaime Lorente kao Denver, Itziar Ituno kao Raquel Murillo, Esther Acebo kao Monica, Alba Flores kao Nairobi.

Ti su i Enrique Arce kao Arturo, Mario de la Rosa kao Suarez, Rodgrigo de la Serna kao Palermo, Hovik Keuchkerian kao Bogotva, Fernando Soto kao Angel, Paco Tous kao Moscu, Luka Peeros kao Marsella, Fernando Cayo kao Coronel Tamayo, Najwa Nimri kao Alicia Sierra i drugi.

Za produkciju ovog projekta bila je zadužena komprodukcija kompanija Atresmedia i Vancouver Media.

Serija je dobro poznata i po engleskom nazivu Money Heist.

NOVO - Ali Atay ne želi da radi u TV serijama!

By: TV Exposed