5G - Tehnologija budućnosti ili tehnologija uništenja budućnosti?!

5G je peta generacija bežičnih komunikacionih tehnologija. Njena pojava je predmet mnogih rasprava. Frekvencijski spektar od 5G je podeljen na milimetarske talase, srednjopojasni i niskopojasni. Niskopojasni raspon koristi sličan frekvencijski raspon kao i prethodnik, 4G. 5G milimetarski talas je najbrži, sa stvarnim brzinama često je 1–2 Gbit/s. Frekvencije su iznad 24 GHz, dostižu i do ...

5G - Tehnologija budućnosti ili tehnologija uništenja budućnosti?!

5G je peta generacija bežičnih komunikacionih tehnologija. Njena pojava je predmet mnogih rasprava.

Frekvencijski spektar od 5G je podeljen na milimetarske talase, srednjopojasni i niskopojasni. Niskopojasni raspon koristi sličan frekvencijski raspon kao i prethodnik, 4G.

5G milimetarski talas je najbrži, sa stvarnim brzinama često je 1–2 Gbit/s. Frekvencije su iznad 24 GHz, dostižu i do 72 GHz, što je iznad donje granice izuzetno visokofrekventnog opsega.

5G može podržati do milion uređaja na kvadratnom kilometru, dok 4G podržava samo do 100.000 uređaja po kvadratnom kilometru.

Brzine su od ~ 50Mbit/s do preko 2Gbit/s na startu. Najbrži 5G, poznat kao mmVave, pruža brzine do i iznad 2Gbit /s. Zanimljiv podatak, 3. jula 2019. godine, mmVave je imao maksimalnu brzinu od 1,8 Gbit/s na AT&T-ovoj 5G mreži.

Dileme i potencijalni problemi

Spektar koji se koristi u raznim 5G predlozima biće blizu spektra pasivnog daljinskog senziranja, poput satelita za posmatranje vremena i Zemlje, posebno za nadgledanje vodene pare. Smetnje će se pojaviti i potencijalno će biti značajno bez efikasnih kontrola. Smetnje radnjama satelita predstavljaće problem sa znatno štetnim uticajima na ekonomsku i javnu bezbednost u oblastima kao što su komercijalno vazduhoplovstvo.

Zbog straha od potencijalnih špijunaža korisnika, nekoliko zemalja (uključujući Sjedinjene Države, Australiju i Ujedinjeno Kraljevstvo od početka 2019.) su preduzele akcije za ograničavanje ili eliminaciju upotrebe kineske opreme u njihovim 5G mrežama. Kineski prodavci i kineska vlada demantovali su ove tvrdnje.

Izražena je zabrinutost zbog vizuelnog uticaja 5G predajnika na istorijski i ekološki osetljiva područja.

Naučni konsenzus je da je 5G tehnologija sigurna po zdravlje ljudi. Nerazumevanje 5G tehnologije stvorilo je teorije zavere tvrdeći da ona ima štetan uticaj po zdravlje i život.

Hajde ipak da vidimo kako je 5G prokomentarisan u jednom video prilogu.

https://www.youtube.com/watch?v=wUgjluJt0qg

Koje je vaše mišljenje, da li je 5G tehnologija sigurna?

By: TV Exposed