Azijska strana Istanbula - Turske Destinacije

Sve su turističke atrakcije u Istanbulu o kojima smo ranije pisali smještena na europskoj strani grada, a turisti koji posjećuju grad nažalost rijetko se odlučuju za prelazak na azijsku stranu. Oni koji žele obići sve one povijesne znamenitosti koje Istanbul nudi, sve mogu naći na europskoj strani. Ipak, azijska (ili kako Turci kažu, anadolijska) strana ...

Azijska strana Istanbula - Turske Destinacije

Sve su turističke atrakcije u Istanbulu o kojima smo ranije pisali smještena na europskoj strani grada, a turisti koji posjećuju grad nažalost rijetko se odlučuju za prelazak na azijsku stranu. Oni koji žele obići sve one povijesne znamenitosti koje Istanbul nudi, sve mogu naći na europskoj strani. Ipak, azijska (ili kako Turci kažu, anadolijska) strana grada također nudi puno zanimljivosti.

Ako turisti i pređu na tu stranu grada, to je svakako radi Djevojačke kule o kojoj je već bilo riječi, simbola dijela grada koji se zove Uskudar. Osmanlije su u taj dio grada ušli gotovo 100 godina prije što su 1453. godine zauzeli Istanbul.

Osim toga, na dijelu grada koji se zove Kadikoj, a nalazi se uz Uskudar, na azijskoj strani, nalazi se željeznički kolodvor Hajdarpaša. Sagrađan je 1908. godine povodom posjeta njemačkoga cara Istanbulu, a riječ je o neostvarenome projektu njemačkih arhitekata kojima je cilj bio povezati Berlin i Bagdad. Nažalost, u velikome požaru krajem 2010. godine dio je kolodvora izgorio da je cijelo zdanje još uvijek pod restauracijom.

Sam Kadikoj vrlo je zanimljiv te, iako smješten na azijskoj strani, prema mišljenju mnogih, prilično je europske građe. Tramvaj T3 prolazi njime, a cijeli je kvart pun živopisnih restorana, ali i kafića i restorana. Cijelo naselje ima poseban štih, na svakom koraku možete osjetiti mirise s obližnje zelene tržnice, ali i zvuke uličnih svirača. Za sve one koji izbliza žele osjetiti što je to Turska, vidjeti sve spojeve koje krase to središte što spaja Istok i Zapad, Kadikoj je najbolje odredište. Cijelo je naslje puno i živopisnih kafića, dućana i prodavnica u kojima se vrlo lako možete izgubiti i satima uživati u tome čarobnom spoju. Budući da je cijeli Kadikoj na laganoj uzbrdici, kad mislite da ste se izgubili, put je uvijek jednostavan: samo treba ići dolje!

Budući da turisti rjeđe i manje posjećuju azijski dio grada, i cijene su prihvatljivije, tako da recimo pivo koje na Bešiktašu (u europskome dijelu grada) plaćate 30 lira, na Kadikoju možete popiti i za manje od 15. Na Kadikoj i Uskudar može se doći na nekoliko načina: s Kabataša i Bešiktaša polaze trajekti, isto kao i s Karakoja i Eminonua, dok sa Sirkecija možete na Uskudar podzemnim metroom Marmaray.

By: TV Exposed