Valide Han - Turske destinacije

Dosad smo uvijek pisali o mjestima koja svakako vrijedi posjetiti te su na vrhu liste turističkih destinacija i atrakcija koje privlače pozornost svih koji dolaze u taj megagrad, nije važno po koji put. Ovaj put donosimo priču o jednome manje poznatome lokalitetu, mjestu koje uz malo brige i restauracije može postati lokacija rame uz rame ...

Valide Han - Turske destinacije

Dosad smo uvijek pisali o mjestima koja svakako vrijedi posjetiti te su na vrhu liste turističkih destinacija i atrakcija koje privlače pozornost svih koji dolaze u taj megagrad, nije važno po koji put. Ovaj put donosimo priču o jednome manje poznatome lokalitetu, mjestu koje uz malo brige i restauracije može postati lokacija rame uz rame sa svim ostalim popularnim destinacijama.

Riječ je o Valide Hanu, zdanju kakvih ima mnogo u starome dijelu grada, a sagrađen je u 17. stoljeću, izgraditi ga je dala poznata turska sultanija Kosem. Nalazi se u povijesnome dijelu grada, na uzbrdici koja se zove Mahmutpaša. Do njega možete doći ako s Eminonua ne uđete u Egipatsku tržnicu (lijevo) već skrenete desno prema Sulejmaniji.

Riječ je o hanu u kojemu su se prije odmarali karavani koji su putovali kroz Istanbul. Jedno vrijeme koristili su ga iranski trgovci tako da se unutra nalazi iranski mešdžid (prostor za molitvu).

Prije nekoliko godina, kupola hana postala je izrazito popularna najprije među Turcima, a vremenom i stranim posjetiteljima koji su ju koristili za fotografiranje. Jedno vrijeme netko od domaćih dosjetio se naplaćivati ulaz od nekoliko lira, ali bilo je jako teško zaustaviti horde turista, influensera, svih onih parova koji su svadbene fotografije željeli snimiti upravo na vrhu toga hana. Nažalost, u jednome je trenutku broj onih koji su skakali po kupoli postao prevelik tako da se dio kupole urušio, a Ministarstvo je interveniralo stavljajući na to mjesto jednu dasku.

Ipak, han otvara vrata u jedno posebno razdoblje osmanske kulture, pa ako imate vremena, svakako preporučujemo da ga posjetite. Od ponedjeljka do subote otvoren je između 7:30 i 20 sati, a nedjeljom od 12 do 17. Ipak, savjetujemo da ga posjetite tijekom tjedna jer postoji vjerojatnost da će biti zatvoren vikendom.

By: TV Exposed