Grandbazar ili Kapaličaršija - Turske Destinacije

Već nekoliko desetina godina, glavni razlog mnogih putnika namjernika za odlazak u Tursku bila je trgovina. Bilo da je riječ o trgovni na malo ili na veliko, dio se balkanskih trgovaca upućivao u Tursku u pravilu po razne tkanine, ali i ćilime, donje rublje i slično… Turci su poznati kao dobri trgovci te će se ...

Grandbazar ili Kapaličaršija - Turske Destinacije

Već nekoliko desetina godina, glavni razlog mnogih putnika namjernika za odlazak u Tursku bila je trgovina. Bilo da je riječ o trgovni na malo ili na veliko, dio se balkanskih trgovaca upućivao u Tursku u pravilu po razne tkanine, ali i ćilime, donje rublje i slično...

Turci su poznati kao dobri trgovci te će se svi oni koji su bar jednom posjetili tu državu složiti kako svi ostali trgovci, prodavači, konobari na svijetu imaju mnogo toga za naučiti od njih. Jednako u velikim gradovima kao što su Istanbul, Izmir, Bursa i Ankara, tako i u manjim mjestima, turska gostoprimivost i gostoljubivost uvijek je postojana. Turski će domaćin i domaćica učiniti sve da se njihovi misafiri (gosti) osjećaju kao da su kod kuće.

Kada je pak riječ o trgovini, turski trgovac dat će sve od sebe da vam proda svoj proizvod, osim toga probat će vam prodati još nekoliko stvari (koje vam ne trebaju), a kada vas uvjeri i još uz to krene spuštati cijenu ako se okrenete i pođete na drugi štand, onda jednostavno nećete znati odolijeti.

Raj za trgovinu svakako je Gran Bazar kako je često poznati, ili turski Kapaličaršija, zatvorena trgovina i prvi shopping centar na svijetu. Riječ je o velikome kompleksu koji ima preko 4.000 dućana te približno 25.000 zaposlenih. Pretpostavlja se da u trenucima najveće gužve unutra zna biti i po pola milijuna ljudi, a godišnje prihvati oko 91 milijun tuista te time nosi titulu najposjećenijega turističkoga objekta u državi.

Pretpostavlja se da je nekakva manja verzija te čaršije postojala i za vrijeme Bizanta, ali bila je izrazito malenih dimenzija (48x36m), tako da je gradnja središnjega dijela Kapaličaršije počela nekoliko godina nakon što Osmanlije ulaze u Konstantinopol i to 1460. g, a to je veliko zdanje dao izgraditi sultan Mehmed Osvajač (Fatih). Samo je zdanje završeno nekoliko desetina godina kasnije, za vrijeme sultana Sulejmana.

Riječ je o velikome labirintu koji se proteže na 30.700 kvadratnih metara, ima 66 sokaka, unutra se nalazi 5 džamija, jedan mektep (škola), 7 česmi, 10 rupa, 1 sebilj, 1 šadrvan, 24 kapije i 17 hanova. U prošlosti, dok se više njegovalo zanatstvo i cehovi, postojale su različite ulice, gdje se u svakoj prodavao samo jedan tip stvari, npr. Kuyumcu prodaje nakit, Sahaflar ragove, Perdahcilar kožu i slično, međutim stari način prodaje polako nestaje tako da možemo reći kako se taj vid trgovanja lagano gubi.

Grand Bazar je otvoren 6 dana u tjedu, od ponedjeljka do subote. Ne radi tijekom državnih blagdana, a radno vrijeme je od 9 do 19 sati.

Svima onima koji planiraju shoppingirati na Kapaličaršiji savjetujemo oprez. Svakako se probajte cjenakti, tj. spustiti cijenu, i to na način da prvo tražite polovicu. Iza Kapaličaršije postoji otvoreni bazar na kojemu su cijene jeftinije jer trgovci ne moraju plaćati izrazito skup najam.

By: TV Exposed