Adana - Turske Destinacije

Adana je grad smešten na reci Sejan, na 35 km (22 mi) u unutrašnjosti od Sredozemlja, u južnoj i centralnoj Anatoliji. Administrativno je sedište provincije Adana i broji 1,77 miliona stanovnika, što ga čini petim naseljenim gradom u Turskoj. Polcentrično metropolsko područje Adana-Mersin sa 3 miliona stanovnika proteže se na 70 km istok-zapad i 25 ...

Adana - Turske Destinacije

Adana je grad smešten na reci Sejan, na 35 km (22 mi) u unutrašnjosti od Sredozemlja, u južnoj i centralnoj Anatoliji.

Administrativno je sedište provincije Adana i broji 1,77 miliona stanovnika, što ga čini petim naseljenim gradom u Turskoj.

Polcentrično metropolsko područje Adana-Mersin sa 3 miliona stanovnika proteže se na 70 km istok-zapad i 25 km sever-jug; koji obuhvataju gradove Mersin, Tarsus i Adana.

Adana ima vruću mediteransku klimu (Csa) po klasifikaciji Koppen, a suvo vruću letnju suptropsku klimu (Csa) prema klasifikaciji Trevartha. Najviša zabilježena temperatura bila je 8. jula 1978. - 45,6 ° C (114,1 ° F). Najniža zabeležena temperatura bila je -8,1 ° C (17,4 ° F).

Zlatno doba arhitekture Adane bilo je kraj 15. i 16. vek kada je kneževina Ramadanid izabrala Adanu za svoj glavni grad. Grad je ubrzano rastao tokom tog perioda sa mnogo novih naselja. Većina istorijskih znamenitosti Adane izgrađena je u ovom periodu, pa su arhitektura Mamluk i Seljukid dominantne u arhitektonskoj istoriji Adane.

U Adani takođe ima nekoliko zanimljivih istorijskih zdanja:

  • Rimski mostovi
  • Muzej Ataturk
  • Toranj Buyuk Saat
  • Ramazanoglu Hall
  • Tursko kupatilo Carsi Hamam
  • Irmak Hamam
  • Džamije : Sabancı Merkez Camii, Ulu Cami, Yağ Camii Yeni Camii
  • Četiri crkve: Dve jermenske crkve, Crkva Svetog Paula, Grčka pravoslavna crkva Agios Nikolaos (2015. preimenovana u Kurukupru Monumentalnu crkvu)

Adana je smeštena na severoistočnom obodu Sredozemlja, gde služi kao kapija ka Kukurovoj ravnici, koja je na zapadu poznata kao ravnica Cilicia.

By: TV Exposed