Festival lala - Turske destinacije

U Istanbulu se već godinama u proljeće održava festival lala (tulipana) kada gradske vlasti zasade milijune lukovica tulipana koji cvjetaju u svima bojama i pretvaraju tako grad u na Bosporu u jedan šareni ćilim. Lale se u gradu na Bosporu mogu primijetiti u parkovima, na trgovima, u vrtovima, ali i saksijama na prozorima. Manifestacija, danas ...

Festival lala - Turske destinacije

U Istanbulu se već godinama u proljeće održava festival lala (tulipana) kada gradske vlasti zasade milijune lukovica tulipana koji cvjetaju u svima bojama i pretvaraju tako grad u na Bosporu u jedan šareni ćilim.

Lale se u gradu na Bosporu mogu primijetiti u parkovima, na trgovima, u vrtovima, ali i saksijama na prozorima.

Manifestacija, danas poznata kao Festival tulipana, datira iz davne 1700. godine, doba vladavine sultana Ahmeda III. (1703-1730) koje se u povijesti pamti i kao „Doba lala“. Ovom šarenilu boja rijetko kto može odoljeti, a iako je Istanbul uvijek lijep, za vrijeme ovoga festivala ima posebnu čar.

Na Trgu Sultanahmet u Istanbulu tako je jedne godine  postavljen najveći „živi ćilim“ na svijetu koji je „satkan““ od 570.000 tulipana i koji se prostire na površini od 1.460 kvadratnih metara.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj povijesti i tradiciji, gdje se cijelo razdoblje osmanske povijesti u 18. st. naziva „Doma tulipana“ (Lale Devri), a ukazuije na vrijeme kada su osmanski vladari bili pod europskim utjecajem.

By: TV Exposed