Pierre Loti - Turske destinacije

Bilo je riječi o vidikovcima u Istanbulu, naveli smo ih nekoliko, ali jedan smo izdvojili jer zaslužuje posebnu pozornost. Riječ je o brdu Pierre Loti. Ime Pierre Loti pseudonim je što ga je koristio francuski pisac i moreplovac Louis Marie Julien Viaud, koji je bio ludo zaljubljenu Istanbul. U Istanbul je prvi put došao 1876. ...

Pierre Loti - Turske destinacije

Bilo je riječi o vidikovcima u Istanbulu, naveli smo ih nekoliko, ali jedan smo izdvojili jer zaslužuje posebnu pozornost. Riječ je o brdu Pierre Loti.

Ime Pierre Loti pseudonim je što ga je koristio francuski pisac i moreplovac Louis Marie Julien Viaud, koji je bio ludo zaljubljenu Istanbul. U Istanbul je prvi put došao 1876. godine, dok je služio kao pomorski službenik.

Oduševljen prekrasnim pogledom s mjesta na kojem je uživao u turskoj kavi, na brdu je napisao dio svojih djela inspiriranih boravkom u Istanbulu tako da se od tog vremena i brdo i kafić nose njegovo ime.

Do vidikovca s kojeg se pruža predivan pogled na Istanbul i Zlatni rog možete doći koristeći javni gradski prijevoz: tramvajem T1 do stanice Eminönü, a odande odite na sjevernu stranu trga, (pređite preko ulice) na dio na kojemu se nalazi autobusna stanica, sjedite na autobus za Eyüp, br. 99. i vozite se do stanice Teleferik – Pierre Loti. Kada dođete, pređite ulicu i stići ćete do uspinjače (teleferik). Osim toga možete koristiti i trajekt s Eminönü (Halıç Hattı) do luke Eyüp. Vožnja traje oko pola sata. Tu opciju preporučujemo u proljetnim i ljetnim vremenima.

Gledatelji turskih serija mogli su se upoznati s ovim mjestom još u seriji 1001 noć, jer su Onur i Šeherazada upravo ondje pili čaj po povratku iz Dubaija.

By: TV Exposed