Egipatska tržnica - Turske destinacije

U Turskoj se kulutra cehova njeguje i dan danas. Upravo je zato izrazito važno podržavati trgovce i ne kupovati u velikim marketima, koji nikad nisu stekli popularnost kao cehovi. Jedno od mjesta na koje biste svakako trebali svratiti ako kupujete začine jest Egipatska tržnica (tur. Misir Carisisi). Egipatska tržnica nalazi se u dijelu grada koji ...

Egipatska tržnica - Turske destinacije

U Turskoj se kulutra cehova njeguje i dan danas. Upravo je zato izrazito važno podržavati trgovce i ne kupovati u velikim marketima, koji nikad nisu stekli popularnost kao cehovi. Jedno od mjesta na koje biste svakako trebali svratiti ako kupujete začine jest Egipatska tržnica (tur. Misir Carisisi).

Egipatska tržnica nalazi se u dijelu grada koji se u novije vrijeme običava zvati povijesnim poluotokom. Zanimljivo je da su termin povijesni poluotok skovali Zapadni turisti, a onda su ga u zadnjih nekoliko godina prihvatili i Turci te počeli koristiti. Na povijesnome se poluotoku tako nalazi luka Eminonu s koje kreću brodovi ne samo za ostale dijelove grada, već i druge gradove do kojih se ide morskim putem, npr. Bursu. Vizuru luke, koja je ujedno i stanica tramvaja i autobusa, obiljevažaju dva zdanja: džamija Yeni (Nova džamija) i Egipatska tržnica.

Egipatska tražnica građena je u obliku slova L, a sagrađena je u 17. stoljeću. Ulaskom u nju ostajete opijeni kombinacijom raznih začina te je gotovo teško izdvojiti sve mirise, ali od silnoga bilja i začina, možemo izdvojiti sljedeće: češnjak, ljute papričice, peršin, timijan, kopar, metvicu (klasasta i paprena), kumin, anis, cimet, šafran i kurkumu. Kao začin, kako za slana i pikantna, tako i za slatka jela, te kao glavni sastojak mnogih slastica, mnogo se koriste i orašasti plodovi, orasi, pistacije, bademi, lješnjaci, pinjoli, sušeno voće, smokve, grožđice, šljive i jabuke te arome poput limuna i ružine vodice.

Ipak, poplavom tursita koji u Istanbul pristižu u pravilu prema sigurnosnoj situaciji u Turskoj, i prodavači su odlučili podizati cijene. Egipatsku tržnicu stoga iskoristite za šetnju i dobre fotografije, a prave začine kupite u njezinome stražnjem dijelu, tj. između Sulejmanije i Egipatske tržnice. Prave proizvode, namijenjenje ne turistima već Turcima, možete naći upravo ondje.

By: TV Exposed