Najbolji pogledi na Istanbul - Turske destinacije

O znamenitostima u Istanbulu bilo je riječi, na koju god stranu krenete, imat ćete nešto za pogledati. Procjene kažu da za obilazak svih dijelova Istanbula i svega što bi eventualno moglo privući pozornost turista treba 13 godina. Ipak, ponekad nije zgorega zastati te Istanbul pogledati svisoka. Ranije smo pisali o Palači Topkapi i Palači Dolmabahče, ...

Najbolji pogledi na Istanbul - Turske destinacije

O znamenitostima u Istanbulu bilo je riječi, na koju god stranu krenete, imat ćete nešto za pogledati. Procjene kažu da za obilazak svih dijelova Istanbula i svega što bi eventualno moglo privući pozornost turista treba 13 godina. Ipak, ponekad nije zgorega zastati te Istanbul pogledati svisoka.

Ranije smo pisali o Palači Topkapi i Palači Dolmabahče, dvjema najpoznatijim palačama Osmanskoga Carstva koje su stotinama godina bile središte sultanske vlasti. U Istanbulu osim toga valjda posjetiti i razne džamije, od kojih se posebno ističu one koje je sagradio Mimar Sinan. Na povijesnome polutoku postoji još i Veliki bazar, glavno odredište svih koji se odluče za shopping, a središte modernoga dijela grada su Avenija Istiklal i Trg Taksim. Ako treba izdvojiti dva posebna simbola grada koja su obilježila njegovu panoramu, to su svakako kula Galata i Djevojačka kula.

U jednome trenutku kada obiđete sve ove znamenitosti, za koje se može reći su među glavnim stvarima koje treba vidjeti u Istanbulu (a ima ih još puno), nije zgorega pogledati grad s visine, iz neke druge perspektive. Istanbul stoga nudi puno vidikovaca, tj. mjesta s kojih možete uživati u pogledu na grad. Neki od njih su u skupim restoranima, neki u skupim kafićima, a mi ovdje izdvajamo pet posebnih, koja od koja su dva na azijskoj strani, a dva na europskoj. Dva su uređena kao parkovi tako da je ulaz besplatan, a tri kao restoran/kafić prihvatljivih cijena tako da promatrajući grad možete sjesti, pojesti tursku pide ili popiti čaj.

Pogled s džamije Sulejmanije i okolnih restorana

Džamija Sulejmanija djelo je osmanskoga arhitekta Sinana, a iz njezina bočnoga dvorišta pruža se predivan pogled na cijeli Zlatni rog, Bospor, i europsku stranu grada. Osim toga, restoran Aga Kapisi koji se nalazi odmah ispod džamije ima četiri kata, a s viših katova pruža se predivan pogled, gotovo isti kao i iz dvorišta Sulejmanije, osim što sada uz sve navedeno, vidite i nju.

Pogled iz kafića Grand Kafe

U Ulici Divanyolu koja povezuje dio povijesnoga poluotoka na kojemu se nalaze muzej Aja Sofije i Plava džamija (džamija sultana Ahmeta) s Grand bazarom nalazi se regršt slastičarnica i primamljivih izloga. Jedna od slastičarnica je i Grand Kafe te, iako se na prvu ne čini kao da je riječ o kafiću, na vrhu zgrade (treba ući i liftom se popeti na balkon) postoji predivan pogled na grad.

Pogled iz kafića Galata Konak Kafe

Red za kulu Galata uvijek je dugačak, tako da oni koji nisu zapeli za to se popnu na istu, a željni su lijepoga pogleda, mogu posjetiti kafić Galata Konak Kafe. Kafić se nalazi u jednome sporednom sokaku tik uz kulu Galata, a ima predivan pogled na Bospor i Zlatni rog, ovaj put s istočne strane europskoga dijela grada. Osim toga, možete uživati i u pogledu na samu kulu. Pogled je lijep u svako doba dana: možete otići pojesti doručak ujutro, uživati u zalasku popodne ili noćnim svjetlima grada navečer.

Pogled s vidikovca Čamlidža

Na azijskoj strani grada nalazi se vidikovac Čamlidža, brdo na kojemu je nedavno otvorena najveća džamija u Istanbulu, čiji se ezani (pozivi na molitve) čuju u svim dijelovima grada. Pored džamije nalazi se veliki park s predivnim pogledom na grad.

Pogled s vidikovca Otağtepe

Na azijskoj strani nalazi se još jedan lijep vidikovac, osim što se pruža pogled na Bospor cijelu europsku stranu grada, kada se okrenete možete vidjeti drugu, skrivenu stranu Istanbula, onu azijsku te se još jednom uvjeriti koliko je zapravo grad velik i čaroban.

By: TV Exposed