Tajne Istanbula: Balat - Turske destinacije

Istanbul je grad s preko 15 (a neki tvrde i 20) milijuna stanovnika, proteže se ogromnoj površini na dva kontintenta te je gotovo nemoguće posjetiti sve što nudi… Kada treba govoroti o starijim naseljima izvan i mjestima izvan onoga oko Sultanahmeta i Ajafosije, tada postoji kvart koji se zove Balata. Pogotovo za one koji grad ...

Tajne Istanbula: Balat - Turske destinacije

Istanbul je grad s preko 15 (a neki tvrde i 20) milijuna stanovnika, proteže se ogromnoj površini na dva kontintenta te je gotovo nemoguće posjetiti sve što nudi… Kada treba govoroti o starijim naseljima izvan i mjestima izvan onoga oko Sultanahmeta i Ajafosije, tada postoji kvart koji se zove Balata.

Pogotovo za one koji grad ne posjećuju prvi put, Balat je zgodan izbor da vide nešto novo. Nalazi se uzvodno od Zlatnoga roga, a susjedni mu je Fener, također stara istanbulska četvrt koju su u osmansko doba naseljavali bogati Grci i Židovi.

Posebna je zanimljivost što u tome dijelu grada i dan-danas žive razne manjinske zajednice, kao što su grčka, armenska i židovska, tako da na svakom koraku možete naići na poseban svoj turske kulture isvih anevedenih.

Tamo se nalazi i središte carigradske patrijašrije, koja je centar svih pravoslavnih crkava širom svijeta, a središte je upravo u crkvi sv. Đorđa. Isto je zdanje bogato urešeno, a u crkvi se nalazi predivan zlatni ikonostas koji prikazuje detalje iz života Krista, a kao najznačanija relikvija ističe se stup crne boje u crkvi za koji se vjeruje da prije raspeća na Golgoti na njemu Isus šiban.

Osim toga, jedna od najstarijih sinagoga u gradu izgrađena je u 15. stoljeću te se nalazi u tome kvartu. Blizu je i džamija Selimija (ne treba pomiješati s onom u Edirneu), već ona koju je u čast svoga oca podigao Sulejman Veličanstveni. Iako unutrašnjost nije "posebna", vanjsko je dvorište s pogledom na grad - spektakularno.

Osim toga, mnogo je živopisnih kafića, dućana i malih resotrana koji su skrveni po kvartu tako da je zapravo glavni savjet: izgubite se!

By: TV Exposed