Anitkabir - Turske destinacije

Republika Turska ne bi bila to što je da nije bilo njezina prvoga predsjednika i osnivča mustafe Kemala Ataturka. Veliki kompleks “Anitkabir” tj. Ataturkov mauzolej nalazi se u Ankari. Izgrađen u između 1944. do 1953. godine prema projektu Emina Onata i njegovog saradnika Ahmeta Orhana Arde. Nakon smrti, Mustafa Ataturk je privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju ...

Anitkabir - Turske destinacije

Republika Turska ne bi bila to što je da nije bilo njezina prvoga predsjednika i osnivča mustafe Kemala Ataturka.

Veliki kompleks "Anitkabir" tj. Ataturkov mauzolej nalazi se u Ankari. Izgrađen u između 1944. do 1953. godine prema projektu Emina Onata i njegovog saradnika Ahmeta Orhana Arde. Nakon smrti, Mustafa Ataturk je privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju u Ankari da bi izgradnjom ovog objekta uz veliku državnu ceremoniju njegovo tijelo bilo prebačeno.

U mauzoleju se nalazi kino-sala (prvi ulaz sa desne strane) u kojoj se gleda kratak dokumentari film o Mustafi Kemalu Ataturku. Nakon izlaska iz kino sale nastavlja se s obilaskom druge sobe u kojoj se nalaze kola kojima je transportovano tijelo Mustafe Kemala Ataturka.

U ostalim sobama nalaze se službena auta, brod, kao i slike uglednih državnika koji su posjetili ovaj kompleks. Nakon obilaska soba ulazi se u jednu prostoriju u kojoj se nalaze pokloni koje je dobio predsjednik i maršal Mustafa Kemal Ataturk od najeminentnijih svjetskih ličnosti, kao i predmeti iz njegovoga života, kao što su satovi, sreberni servis za čaj...

Put lavova jest pješački prilaz spomeniku dugačak 262 metra te s obje strane ukašen s po 12 lavova izrezbarenim u drevnom hetitskom stilu. Lavovi predstavljaju 24 turska plemena, a na kraju Puta lavova nalazi se Centralni trg koji može primiti 15.000 ljudi. Trg je prekriven s 373 turska ćilima različitih boja i dezena.

Sarkofag Mustafe Kemala Ataturka

U središnjemu dijelu nalazi se počasna dvorana i Ataturkov grob koji je često odredište turista, ali i državnih dužnosnika koji dolaze u službene posjete Ankari.

By: TV Exposed