Bele Noći (Sankt Peterburg) – Ruske Destinacije

Festival Belih noći je letnji letnji festival u Sankt Peterburgu koji slavi svoj fenomen koji se događa u nedeljama oko letnjeg solsticija (najduži dan i najkraća noć u godini) u mestima iznad 59. stepena severne geografske širine. Ogleda se kroz gotovo poetičnu atmosferu – kasnog sumraka i ranog svitanja – u kojoj potpuni mrak potpuno ...

Bele Noći (Sankt Peterburg)  – Ruske Destinacije

Festival Belih noći je letnji letnji festival u Sankt Peterburgu koji slavi svoj fenomen koji se događa u nedeljama oko letnjeg solsticija (najduži dan i najkraća noć u godini) u mestima iznad 59. stepena severne geografske širine.

Ogleda se kroz gotovo poetičnu atmosferu – kasnog sumraka i ranog svitanja – u kojoj potpuni mrak potpuno izostaje.

U sklopu festivala održava se i niz drugih događaja poput koncerata komercijalne muzike na Trgu palate, kao i glumački performansi pod maskama koje datiraju još iz vremena Katarine II i Petra I Aleksejeviča Romanova. Vrhunac festivala, rezerviran je 23. jun kada se održava spektakularan šou „Crvena jedra“ (Алые паруса) na reci Nevi koji svake godine privuče nekoliko miliona posetilaca.

Klasični balet, opera, muzika na festivalu Bele noći

"Zvezde belih noći" (Muzikalʹnij festival «Zvezdi belih nočej») niz je klasičnih baletnih, operskih i orkestralnih predstava u Mariinskom pozorištu i Mariinskoj koncertnoj dvorani, kao suštinski deo festivala Bele noći u St . Petersburg. Umetnički direktor festivala je Valeri Gergiev. Tokom festivala postoje svakodnevne večernje predstave u Mariinskom pozorištu (bilo baletne ili opere), a skoro dnevne večernje predstave u Mariinskoj koncertnoj dvorani (bilo klasični koncert, bilo opera-u koncertu). Obično večernji nastupi počinju u 19 časova, ali ponekad mogu početi i u 18 ili 20 časova.

Festival „Zvezde belih noći“ traje od maja do jula (obično od poslednje nedelje maja do druge polovine jula) u Mariinskom pozorištu i novoizgrađenoj koncertnoj dvorani Mariinski - jednoj od najzvučnijih sala na svetu. Do sada su nastupali umetnici svetske klase poput Valerija Gergijeva, Kristofa Ešenbaha, Alfreda Brendela, Maksima Vengerova, Marije Guleghine, Brina Terfela i Tomasa Hampsona, a da ne spominjemo krajnje marijanske balerine Uljane Lopatkine i Dijane Višneve.

Scarlet Sails celebration

Proslava Scarlet Sails u Sankt Peterburgu najpoznatiji je javni događaj tokom Belih noći, na ruskom jeziku poznat kao fešta "Alie Parusa". Događaj je veoma popularan zbog spektakularnog vatrometa. Ova tradicija počela je posle kraja Drugog svetskog rata, kada su se škole ujedinile da proslave završetak školske godine u vezi sa simbolikom popularne dečije knjige Aleksandra Grin. U to je vreme brod sa grimiznim jedrima plovio Engleskim nasipom i Admiraltijskim nasipom prema Zimskoj palati,

Karnevali Belih noći

Serija karnevala se održava tokom festivala Bele noći u Sankt Peterburgu. Najveći i najpoznatiji međunarodni karneval odvija se u predgrađu Peterhof u Sankt Peterburgu. Tamo glumci obučeni u kostime iz vremena Petra Velikog i Katarine Velike održavaju predstave koje reprodukuju neke istorijske događaje iz tog perioda. Kočije sa vagonima se voze oko parka Peterhof kao deo karnevala. Karnevali u Katarininoj palati i u predgrađu Pavlovska u Sankt Peterburgu poznati su po visoko umetničkoj reprodukciji istorijskih događaja koji su se dogodili u tim palačama.

Nastupi na Trgu Palate

Svakog leta u Sankt Peterburgu Trg palate postaje pozornica za internacionalne zvezde popularne muzike. Ovaj široki trg korišćen je za zvanične vojne parade i masovne demonstracije, kao i za političke događaje i velike emisije i druge zabave. Poslednji nastupi bili su Paul McCartnei, The Rolling Stones, Scorpions i druge zvezde. Nastupi su povezani sa Belim noćima, mada se neki nastupi možda ne poklapaju sa vremenom festivala Bele noći zbog individualnih rasporeda ili drugih razloga (kao što je odlaganje pojavljivanja The Rolling Stones za 2006. godinu zbog privremenog onesposobljavanja Keith Richards). U julu 2007. imali su svoj koncert ispred carske zimske palate pred gomilom od 50 hiljada ruskih obožavalaca.

By: TV Exposed