Grenada – Španske Destinacije

Granada je glavni grad provincije Granada, u autonomnoj zajednici Andaluzija, Španija. Granada se nalazi u podnožju planina Sierra Nevada, na ušću četiri reke, Darro, Genil, Monachil i Beiro. Sedi na prosečnoj nadmorskoj visini od 738 m Regija koja okružuje današnju Granadu nastanjena je oko 5500. godine pre nove ere i doživela je rimske i vizigotske ...

Grenada – Španske Destinacije

Granada je glavni grad provincije Granada, u autonomnoj zajednici Andaluzija, Španija.

Granada se nalazi u podnožju planina Sierra Nevada, na ušću četiri reke, Darro, Genil, Monachil i Beiro. Sedi na prosečnoj nadmorskoj visini od 738 m

Regija koja okružuje današnju Granadu nastanjena je oko 5500. godine pre nove ere i doživela je rimske i vizigotske uticaje. Najstarije ruševine koje su pronađene u gradu pripadaju iberijskom oppidumu zvanom Ilturir, u regionu poznatom kao Bastetania. Ovaj oppidum je na kraju promenio ime u Iliberri, a posle rimskog osvajanja Iberije, u Municipium Florentinum Iliberitanum.

Alhambra

Alhambra je Nasrid "grad palate". UNESCO je 1984. godine proglasio za svetsku baštinu. Sigurno je najizrazitiji spomenik Granade i jedan od najposećenijih u Španiji. Sastoji se od odbrambene zone, Alcazaba, zajedno s drugima stambenog i formalnog državnog karaktera, Nasrid palate i, na kraju, palate, vrtova i voćnjaka Generalife. Alhambra zauzima malu visoravan na jugoistočnoj granici grada u podnožju Sierre Nevade iznad doline Assabica.

Alhambra

Generalife

Generalife je baštenski prostor vezan za Alhambru, koji je postao mesto za odmor i odmor za granadanske muslimanske kraljeve za vreme službenog života u Palati. Zauzima obronke brda Cerro del Sol iznad pragova Genila i Darro i vidljivo je sa vidikovca širom grada. Zamišljeno je kao ruralno selo, koje se sastoji od pejzaža, bašta i arhitekture. Palata i bašte sagrađene su za vreme vladavine Muhameda III (1302-1309), a potom ih je preuredio Abu l-Valid Isma'il (1313-1324). U islamskom je stilu Nasrid i danas je jedna od najvećih atrakcija u gradu Granadi. UNESCO je Generalife proglasio Svetskom baštinom 1984. godine.

Generalife

Klimatski uslovi

Granada ima mediteransku klimu vrućeg leta (Csa) blizu hladne polusušne klime (BSk). Leta su vruća i suva sa dnevnim temperaturama u proseku 34 ° C (93 ° F) u najtoplijem mesecu (juli); međutim, temperature preko 40 ° C (104 ° F) nisu retkost u letnjim mesecima. Zime su hladne i vlažne, a većina padavina koncentrisana je od novembra do januara. Najhladniji mesec je januar, a dnevne temperature lebde na 13 ° C i tokom noći padaju na oko 1 ° C (34 ° F).

Granada ima veliki broj muzeja, različitih tipova i kvaliteta, gde se prikazuju kolekcije velikih umetničkih interesa, etnoloških i kulturnih. Arheološki i etnografski muzej (šp. El Museo Arqueológico y Etnográfico), Muzej likovnih umetnosti (šp. el Museo de Bellas Artes), Centar Hose Gerero (šp. el Centro José Guerrero), Muzej memorije Andaluzije (šp. el Museo Memoria de Andalucía) ili Kuća-muzej Federika Garsija Lorke (šp. la Casa-Museo de Federico García Lorca) neki su od najboljih kulturnih uzora.

By: TV Exposed