Mimar Sinan - Turske Destinacije

Svatko tko posjeti Istanbul, makar i na nekoliko sati, ako prošeta starim dijelom grada susret će se s mnogo tragova velikoga osmanskog arhitekta Sinana (tur. Mimar Sinan). Čovjek čija se godišnjica smrti jučer obilježila, stvarao je od Istanbula preko Sarajeva do Meke, a svojim je rješenjima obilježio osmansku arhitekturu čiji je ujedno i najveći predstavnik. ...

Mimar Sinan - Turske Destinacije

Svatko tko posjeti Istanbul, makar i na nekoliko sati, ako prošeta starim dijelom grada susret će se s mnogo tragova velikoga osmanskog arhitekta Sinana (tur. Mimar Sinan). Čovjek čija se godišnjica smrti jučer obilježila, stvarao je od Istanbula preko Sarajeva do Meke, a svojim je rješenjima obilježio osmansku arhitekturu čiji je ujedno i najveći predstavnik.

Od svih njegovih djela, u Turskoj bi trebalo istaknuti dva: prva je velebno zdanje džamije i kompleksa koje je dao izgraditi sultan Sulejman Veličanstveni (tur. Kanuni, tj. Zakonodavac), u kojemu se nalazi i njegovo turbe (grob), Sulejmanija. Na istome je mjestu pokopana i sultanija Hurrem. Prema predaji Sulejman je rekao da mu je ta džamija srce, a ona je izrazila želju da ga se pokapa u njegovu srcu. Osim toga, pogled s dvorišne strane džamije zaustavlja dah: iz toga dvorišta vidi se gotovo cijeli Zlatni rog, Bospor, istočni dio europske strane grada kao i veliki dio azijskoga dijela Istanbula.

Savjet za putnike: svima koji posjećuju Istanbul savjetujemo da do Sulejmanije dođu sa stražnje strane, tj. iz smjera Kapaličaršije. Osim toga, ako ogladnite ili poželite okrjepu, odmah ispod džamije nalazi se ulica s nekoliko restorana; posebno preporučujemo Aga Kapisi, restoran ima nekoliko katova, predivan pogled na cijeli grad, a i cijene su pristupačne.

Drugo je velebno zdanje džamija izgrađena u čast Sulejmanova sina Selima u Edirneu - Selimija. Poznato je da je Mimar Sinan bio oduševljen bizantskom umjetnošću, a najviše je, bilježi se, volio i cijenio nekadašnju crkvu, potom džamiju, a danas muzej, Aja Sofiju (sv. Mudrost). Cilj mu je bio za života napraviti nešto veće, tako da je drinopoljska džamija Selimija, posljednje veliko Sinanovo djelo, posebna po tome što joj je kupola nekoliko pedalja veća od Aja Sofijine.

Unutrašnjost džamije Selimije u Edirneu / Drinopolju

Savjet za putnike: ako u Tursku putujete autom iz smjera jugoistočne Europe, na putu do Istanbula svakako zastanite u Edirneu, pojedite tradicionalnu džigericu (jetricu) koja se tamo priprema na poseban način, a nakon toga posjetite džamiju Selimiju.

By: TV Exposed