Crkva svetog Benedikta - Turske destinacije

Najtajanstvenija od svih crkava u Istanbulu, ujedno je i najstalnija katolička crkva koja se koristi, a sagrađena je 1427. godine. Sama crkva nalazi se u kvartu Beyoglu, u dijelu Karakoj (antička Galata), na samoj granici s Tophane, u Aveniji Kemeralti 11, na terasi do koje vode stube. Sama crkva koja je prvotno posvećena Djevici Mariji ...

Crkva svetog Benedikta - Turske destinacije

Najtajanstvenija od svih crkava u Istanbulu, ujedno je i najstalnija katolička crkva koja se koristi, a sagrađena je 1427. godine.

Sama crkva nalazi se u kvartu Beyoglu, u dijelu Karakoj (antička Galata), na samoj granici s Tophane, u Aveniji Kemeralti 11, na terasi do koje vode stube.

Sama crkva koja je prvotno posvećena Djevici Mariji i svetome Benediktu leži na ruševina antičke crkve u blizini velike cisterne, a obje datiraju u bizantsko doba. Upravo zbog toga, crkva je poznata i kao „Svete Marije od Cisterne“.

U strahu od osmanskih napada, svećenici su netom prije ulaska Osmanlija poslali sve relikvije i posvećene ornamente na otok Kios i kasnije u Ženevu.

Kasnije, nakon prepirki među domaćim narodom, crkvu je 1478. godine Sulejman Veličanstveni odlučio pretvoriti u džamiju koja je služila Maurima što su tih godina bili protjerani iz Španjolske. Zahvaljujući uplitanju kralja Francoisa I, svećenici su uspjeli ostati u samome kompleksu koji je tada postao i službeno prebivalište francuskoga izaslanika na Porti.

Samo je zdanje gorjelo nekoliko puta, a popravljale su ga venecijanske i francuske vlasti. Crkva svetoga Benedikta jedina je crkva koja je ostala pošteđena velikoga potresa na Galati 1660. godine.

Crkva je nastavila funkcionirati još puno godina, a uz nju je otvorena i škola koja radi i dan-danas te je jedna od najprestižnijih istanbulskih privatnih škola.  1839. godine dolaze i časne sestre koje su osnovale ženski dio škole.

By: TV Exposed