Ankara - Turske destinacije

Ankara je glavni grad Turske i broji 5.5 miliona stanovnika, što ga čini drugim po veličini gradom u državi, nakon Istanbula. Nalazi se na sjeverozapadu zemlje, 450 kilometara južno od Istanbula, 200 kilometara od crnomorske obale. Ankara je i administrativni centar provincije Ankara, u regiji Centralna Anadolija. Ova regija poznata je po svojim Angora-mačkama, Angora-zečevima i Angora-kozama ...

Ankara - Turske destinacije

Ankara je glavni grad Turske i broji 5.5 miliona stanovnika, što ga čini drugim po veličini gradom u državi, nakon Istanbula. Nalazi se na sjeverozapadu zemlje, 450 kilometara južno od Istanbula, 200 kilometara od crnomorske obale.

Ankara je i administrativni centar provincije Ankara, u regiji Centralna Anadolija. Ova regija poznata je po svojim Angora-mačkama, Angora-zečevima i Angora-kozama od čijeg se krzna dobija skupocjeni moher.

Iako je glavni grad Turske i središte svih organizacija, političkih i nepolitičkih udruga, udruženja, instituta, ali i ministarstava te dom predsjednika, može se reći da je uvijek ostala u sjeni Istanbula, pogotovo ako se gleda s turističke strane. Oni koji žive u Ankari tvrde da nikad ne bi mogli živjeti u Istanbulu, oni koji žive u Istanbulu tvrde da nikad ne bi mogli živjeti u Ankari.

Velike su razlike između ta dva grada te je prava šteta što turisti koji posjećuju Tursku često imaju vremena samo za posjet Istanbula, iako se o samoj Turskoj puno toga može saznati i u Ankari, na jedan drugačiji način.

Među glavnim znamenitostima su spomenuti Anitkabir, Ankaranska tvrđava i džamija Kodžatepe, ali i nekoliko muzeja (npr. Etnografski muzej). Posebno treba izdvojiti Muzej anadolijskih civilizacija koji treba biti odredište svih onih koji posjete novu tursku prijestolnicu.

By: TV Exposed