Dolina Leptira– Turske Destinacije

Dolina leptira (turski: Kelebekler Vadisi) je dolina u okrugu Fethiie u provinciji Mugla, na jugozapadu Turske, u kojoj žive razne vrste leptira. Dolina Dolina je smeštena u podnožju Babadaša, planine visoke 1.975 metara (6.480 ft), nominovane za očuvanje kao svetska baština. U obliku uskog kanjona koji se proteže na oko 3–4 km (1–2,5 mi), strmi ...

Dolina Leptira– Turske Destinacije

Dolina leptira (turski: Kelebekler Vadisi) je dolina u okrugu Fethiie u provinciji Mugla, na jugozapadu Turske, u kojoj žive razne vrste leptira.

Dolina

Dolina je smeštena u podnožju Babadaša, planine visoke 1.975 metara (6.480 ft), nominovane za očuvanje kao svetska baština. U obliku uskog kanjona koji se proteže na oko 3–4 km (1–2,5 mi), strmi zidovi doline visoki su 350–400 m (1,150–1,310 ft). Staza u dolini vodi do dva mala vodopada koja se tokom cele godine spuštaju sa 60 m. Na sredini doline teče potok, noseći vodu sa izvora u obližnjem selu Faralia do mora.

Flora i fauna

Dolina, bogata florom i faunom, dobila je ime po velikom broju leptirovih vrsta koje se ovde nalaze. Naučnici su zabilježili oko 147 vrsta flore koje pripadaju 54 porodice i 105 vrsta leptira iz 15 porodica koje žive u dolini. Leptir vrste uključuju Jersei tigar.

Ekoturizam

Zbog svojih prirodnih lepota, Dolina leptira je važno ekološko turističko mesto u Turskoj. Do njega se pristupa uslugom shuttle-brodom s plaže Belcegiz u gradu Oludeniz, udaljenom 5–7 km (3,1–4,3 mi).] U dolini se mogu izvoditi razne aktivnosti na otvorenom kao što su kampovanje, planinarenje, kanjoning, kanuing i ronjenje. Dolina je otvorena za javnost tokom cele godine. Tokom jula i avgusta oko 200 posetilaca kampuje svakodnevno u dolini.

U Dolini Leptira postoji mnogo zanimljivih mesta: Vodopad, Kamena kuća, Rock Bar, Ronilačka škola, razni restorani i kafići.

By: TV Exposed