Sardinija - Italijanske Destinacije

Sardinija je ostrvo u Sredozemnom moru i jedna od 20 regija Italije. To je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru posle Sicilije. Nalazi se zapadno od italijanskog poluostrva, severno od Tunisa i neposredno na jugu francuskog ostrva Korzike. Sardinija je bila naseljena još od paleolita. Najpoznatija civilizacija na ostrvu je autohtona Nuragička. Ona je ...

Sardinija - Italijanske Destinacije

Sardinija je ostrvo u Sredozemnom moru i jedna od 20 regija Italije.

To je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru posle Sicilije. Nalazi se zapadno od italijanskog poluostrva, severno od Tunisa i neposredno na jugu francuskog ostrva Korzike.

Sardinija je bila naseljena još od paleolita. Najpoznatija civilizacija na ostrvu je autohtona Nuragička. Ona je trajala od 18. veka pre nove ere ili do 238. pre nove ere ili 2. veka pre nove ere [9] u nekim oblastima i do 6. veka nove ere u regionu poznatom kao Barbagia. Nakon perioda pod političkim i ekonomskim savezom Nuragičkih Sardinaca i Feničana, ostrvo su delimično osvojili Kartagina i Rim, krajem 6. veka pre nove ere i 238 pre nove ere; rimska okupacija trajala je 700 godina, a pratili su je Vandali i Vizantijci u ranom srednjem veku.

Klimatski uslovi

Klima ostrva je različita od područja do područja, zbog nekoliko faktora, uključujući geografske širine i nadmorske visine. Može se svrstati u dva različita makrobioklimata (mediteranski pluvisezonski okean i umereno okean), jednu makrobioklimatsku varijantu, koja se naziva submediteranska, i četiri klase kontinentalnosti (od slabog poluhiperokejskog do slabog polukontinentalnog), osam termotipskih horizonata (od donjeg termomediteranskog do gornjeg supratemperata) i sedam ombrotipskih horizonata (od nižeg suvog do nižeg hiperhumida), što rezultira kombinacijom 43 različita izobioklimata

Gradovi i pokrajine

Najnaseljeniji gradovi Sardinije su Kaljari i Sassari. Glavni grad Kaljari ima 431.302 stanovnika, odnosno oko ¼ stanovništva celog ostrva. Eurostat je na Sardiniji identifikovao dve funkcionalne urbane oblasti: Kaljari, sa 477.000 stanovnika, i Sassari, sa 222.000 stanovnika.

Od 2016. godine Sardinija je podeljena u četiri pokrajine (Nuoro, Oristano, Sassari, Južna Sardinija) i glavni grad Kaljari.

Zbog raznolikosti ostrvskih ekosistema, koji uključuju planine, šume, ravnice, uglavnom nenaseljene teritorije, potoke, kamenite obale i duge peščane plaže, Sardinija je metaforički definisana kao mikro kontinent.

By: TV Exposed