Crkva svete Marije Draperis - Turske destinacije

U Istanbulu djeluje nekoliko crkvi, a jedna od zanimljivih je i ona otvorena 1584. godine, crkva svete Marije Draperis (tur. Meryem Ana Draperis Latin Katolik Kilisesi). Sama crkva nalazi se u Aveniji Istiklal, u naselju Bejoglu, na samome dnu stepeništa koje se čuvaju velikom oradom. Godine 1453, tek nekoliko mjeseci prije što je osmanski sultan ...

Crkva svete Marije Draperis - Turske destinacije

U Istanbulu djeluje nekoliko crkvi, a jedna od zanimljivih je i ona otvorena 1584. godine, crkva svete Marije Draperis (tur. Meryem Ana Draperis Latin Katolik Kilisesi).

Sama crkva nalazi se u Aveniji Istiklal, u naselju Bejoglu, na samome dnu stepeništa koje se čuvaju velikom oradom.

Godine 1453, tek nekoliko mjeseci prije što je osmanski sultan Mehmed II. Osvajač ušao u grad, franjevci su završili gradnju crkve na Sirkeđiju, tadašnjega središta venecijanskih trgovaca. Međutim, nekoliko mjeseci nakon što su Osmanlije ušle u grad, crkvi je grad bio zabranjen. Nakon nekoliko pokušaja, 1584. godine preselili su se u Galatu, naselje koje se tada znalo kao Mumhane, a gdje je jedna levantinska žena, Maria Drapens, ljude primala u svojoj kućnoj kapelici. U altaru se nalazi drvena ikona Djevice Marije. Cijela je kapela potpuno izgorjela 1660. godine, ali članovi obitelji Draperis spasili su ikonu.

I dok su za gradnju svih objekata nakon potresa i požara bile zadužene osmanske vlasti, budući daje posrijedi bila crkva, a da graditelji nisu tražili posebnu dozvolu, 1663. godine cijelo je zdanje potpuno uništeno. Kasnije su se preselili i Peru, malo više, i sagradili crvku 1678. godine koja je izgorjela 1697, kasnije ponovno sagrađena da bi onda stradala u potresu 1727. godine, a kasnije opet izgorjela 1767. godine i končano sagrađena 1769. godine. Ikona Djevice Marije spašavana je sve to vrijeme te se i danas nalazi na glavnome oltaru.

Današnje je stanje crkve izgrađeno u neoklasicističkom stilu. Glavni oltar je napravljen od roza mramora, a crteži su napravljeni u stilu venecijanske škole.

Crkvu su počeli koristiti arapski katolici iz Alepa, kao i Armenski katolici, a vode ju reformirani franjevci koji drže dnevne mise na talijanskom te misu na španjsolkom svake nedjelje.

By: TV Exposed