Muzej anadolijskih civilizacija - Turske destinacije

Muzej anadolijskih civilizacija (tur. Anadolu Medeniyetleri Müzesi) javni je muzej na južnoj strani Ankaranske utvrude u glavnome gradu Turske te turistička destinacija koju svakako morate dodati na svoj popis. Znamo da ne vole svi hodati po muzejima, ali malo je muzeja na svijetu u kojima možete pronaći eksponate stare čak 8.000 godina! Muzej o kojemu ...

Muzej anadolijskih civilizacija - Turske destinacije

Muzej anadolijskih civilizacija (tur. Anadolu Medeniyetleri Müzesi) javni je muzej na južnoj strani Ankaranske utvrude u glavnome gradu Turske te turistička destinacija koju svakako morate dodati na svoj popis.

Znamo da ne vole svi hodati po muzejima, ali malo je muzeja na svijetu u kojima možete pronaći eksponate stare čak 8.000 godina!

Muzej o kojemu je ovdje riječ smješten je u magazama starog Mahmud Pašinog bazara i Kuršunlu hana koji datiraju u 15. st. Zbog Ataturkove želje da se u Ankari orvori hetitčki muzej ove su zgrade kupljene na prijedlog tadašnjih ministara kulture i obrazovanja tako da je muzej počeo s djelovanjem još prilično davno.

Nakon potrebnih popravaka i dogradnji, radovi koji su trajali između 1938. i 1968. su završeni, a muzej je otvoren za javnost kao Arheološki muzej u Ankari. Danas se zgrada Kuršunlu hana koristi kao upravna zgrada muzeja u kojoj su smještene i biblioteka, konferencijska dvorana, laboratorija i radionica.

U zgradi starog bazara smješteni su izloženi eksponati. Eksponati izloženi u muzeju vremenski su raspoređeni od paleolitičkog, neolitičkog, ranog bronzanog, perioda asirskih kolonija, hetitskog, frižanskog, urartinskog, grčkog, helenskog, rimskog, vizantijskog, seldžučkog do osmanlijskog perioda.

1997. godine muzej je izabran za Evropski muzej godine.

Izvor: Wiki

By: TV Exposed