Side – Turske Destinacije

Side je grad na južnoj mediteranskoj obali Turske. Uključuje moderan grad i ruševine drevnog grada Side, jednog od najpoznatijih klasičnih lokaliteta u zemlji. Leži blizu Manavgata i sela Selimiie, 78 km od Antalije u provinciji Antalija. Pod Aleksandrom Velikim Aleksandar Veliki je okupirao Side bez borbe 333. godine pre nove ere. Aleksandar je samo sa ...

Side – Turske Destinacije

Side je grad na južnoj mediteranskoj obali Turske. Uključuje moderan grad i ruševine drevnog grada Side, jednog od najpoznatijih klasičnih lokaliteta u zemlji. Leži blizu Manavgata i sela Selimiie, 78 km od Antalije u provinciji Antalija.

Pod Aleksandrom Velikim

Aleksandar Veliki je okupirao Side bez borbe 333. godine pre nove ere. Aleksandar je samo sa jednim garnizonom zauzeo grad. Ovo je uvelo ljude Sidea u helenističku kulturu, koja je cvetala od 4. do 1. veka pre nove ere. Nakon Aleksandrove smrti, Side je pao pod kontrolu jednog od Aleksandrovih generala, Ptolomeja I Sotera, koji se 305. godine pne proglasio za kralja Egipta. Dinastija Ptolemeja je kontrolisala Side sve dok je Seleucidsko carstvo nije osvojilo u II veku pre nove ere. Ipak, uprkos ovim zanimanjima, Side je uspela da sačuva određenu autonomiju, napreduje i postane važno kulturno središte.

Ruševine

Ruševine u gradu Side spadaju među najvažnije i najbitnije u Maloj Aziji. Postoje kolosalne ruševine pozorišnog kompleksa, najvećeg u Pamfiliji, izgrađenog slično rimskom pozorištu koje se oslanja na lukove kako bi podržao čiste vertikale. Rimski stil je usvojen jer je Sidi nedostajalo prikladno brdašce koje bi se moglo izdubiti na uobičajeni grčki način koji je tipičniji za Malu Aziju. Pozorište je manje dobro očuvano od pozorišta u Aspendosu, ali je gotovo isto tako veliko, u njemu živi 15.000–20.000 ljudi.

Side danas

Godine 1895. izbeglice iz Krita turske muslimane preselile su se u razrušeni grad i nazvale ga Selimiie. Danas je Side postala popularna destinacija za odmor kao rezultat širenja obalskog projekta Antalija i doživljava preporod. Ulica koja se zove Liman Caddesi povezuje gradsku autobusku stanicu sa trgom na obali mora, gde se nalazi statua Ataturka.

Side se nalazi na istočnom delu Pamfilijske obale, koja leži oko 20 km istočno od ušća reke Eurimedon. I danas, kao u antici, drevni grad je smešten na malom poluostrvu sever-jug dug oko 1 km i širok 400 m.

By: TV Exposed