Turska: Jedna od najpopularnijih Turističkih Destinacija

????????????Turska trenutno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, pa je poželjno da se unapred pobrinite za najam, najbolje je započeti potragu za stanovanjem 6 meseci pre puta.Ako se odlučite za najam apartmana u Turskoj, evo nekoliko saveta: Cena najma uglavnom ovisi o sezoni. Minimalni trošak dnevnog najma iznosi oko 20 € dnevno u niskoj sezoni i od ...

Turska: Jedna od najpopularnijih Turističkih Destinacija
????????????Turska trenutno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, pa je poželjno da se unapred pobrinite za najam, najbolje je započeti potragu za stanovanjem 6 meseci pre puta.Ako se odlučite za najam apartmana u Turskoj, evo nekoliko saveta: Cena najma uglavnom ovisi o sezoni. Minimalni trošak dnevnog najma iznosi oko 20 € dnevno u niskoj sezoni i od 30 € u visokoj sezoni. Lep, ugodan apartman u sezoni koštat će vas oko 35-40 € dnevno i uopšte nije važno što iznajmljujete: studio ili apartman 1+1 i koliko je daleko / blizu mora, sve to s' obzirom na veliku potražnju za iznajmljivanjem. Od 01.januara 2020. u Turskoj je donesen zakon da posednik ima pravo iznajmiti stan samo putem agencije za promet nekretninama. Dakle, za najam stana bez kršenja turskog zakona najbolje je da se za pomoć obratite kompanijama za nekretnine. Dodatne troškove veće od najamnine - režije : svetlo i vodu plaćate na dan odlaska. Na dan vašeg dolaska, ako ste rezervirali stan putem agenta, on će vam dati ključeve, reći vam nijanse (kako uključiti klima uređaje, preneti lozinke s Wi-Fi-ja itd.), kao i uzeti očitanja iz vodomera i svetlosnih brojila. Na dan odlaska predstavnik agencije mora sa sobom poneti i sva očitanja, izvršiti izračun potrošnje vode i električne energije i naplatiti vam, akontacija se vrši agentu na licu mesta.
Čišćenje nakon odlaska također će biti dodatni trošak. Čišćenje plaćate odvojeno od 20 do 40 €, ovisno o vrsti stana.
Prema turskom zakonu, agencija vas mora registrirati u unajmljenom stanu, zapamtite ovu važnu tačku. Kratkoročni najam bez dozvole zabranjen je u Turskoj. Za kršenje propisane su velike količine novčanih kazni i od najmodavca i od najmoprimca. Budite oprezni pri odabiru agencije. Samo se obratite pouzdanim kompanijama. ????????????