Galata kao simbol Istanbula – Turske Destinacije

Mnogo je spomenika u gradu za kojega je Napoleon kazao da kad bi svijet bio jedna država, on bi bio glavni grad. I osmanski su sultani govorili o Istanbulu kao o „prijestolnici svijeta“. Ranije je bilo riječi o Djevojačkoj kuli, a sada saznajmo nešto o kuli Galata, još jednome važnom simbolu grada. Kula Galata (poznata ...

Galata kao simbol Istanbula – Turske Destinacije

Mnogo je spomenika u gradu za kojega je Napoleon kazao da kad bi svijet bio jedna država, on bi bio glavni grad. I osmanski su sultani govorili o Istanbulu kao o „prijestolnici svijeta“. Ranije je bilo riječi o Djevojačkoj kuli, a sada saznajmo nešto o kuli Galata, još jednome važnom simbolu grada.

Kula Galata (poznata još kao i Kristova Kula), sagrađena je u srednjemu vijeku (528. godine) te sve do 60-ih godina 20. stoljeća bila drvena. Panoramski ju se može promatrati s Bospora i Zlatnoga roga (tjesnaca koji odvaja sjeverni i istočni dio europskoga dijela grada), a 2013. godine upisana je na popis svjetske kulturne baštine UNESCO.

Ako ne uđete u kulu, jako blizu postoji kafić Galata Konak Kafe. Preporučujemo da posjetite njega: cijene su pristupačne, a imat ćete pogled i na Kulu, i na Bospor, a uz to možete sjesti i piti čaj.

Nekoliko je puta oštećena (1204, za vrijeme Križarskih ratova), a nekoliko puta i popravljana i povećavana (1445-1446). Kulu su koristili Ženevljani, a jedno vrijeme je korištena i kao promatračnica. Spominje se priča kada je Hzafren Ahmet Čelebi u prvoj polovici 17. st. za vrijeme sultana Murada IV. poletio s Galate i preletio sve do Uskudara (dijela grada na azijskoj strani, onoga gdje se nalazi Djevojačka kula). Od 1717. koristila se kao promatračnica za požare, gdje se u slučaju požara narod obavještavalo veliki bubnjem. Mnoge su nedaće zadesile kulu: 1831. oštećena je u potresu, a 1875. vrh joj se prevrnuo u oluju. Današnji izgled zadobila je nakon restauracije koja je trajala od 1965. do 1967. godine.

Od dna do samoga vrha visina joj je 66,90 metara, a zidovi debeli 3,75 metra. Unutarnji promjer je 8.95, a vanjski 16,45 metara. Prema računicama, teži približno 10.000 ton, a građena je od tucanika (drobljenca).

Biti u Istanbulu i ne vidjeti kulu Galata nemoguće je, ali ako u nju ne uđete, nećete propustiti previše toga. Uski zidovi otežavaju kretanje, turista je uvijek previše, a sam je vrh kule prilično uzak te onima koji se boje visine možda neće biti ugodno. Cijena se ulaznica stalno mijenja, no u pravilu iznosi 20-30 turskih lira.

Kula Galata čest je motiv i u turskim serijama: 1001 noć počinje upravo noćnim prizorima te Kule, a i u Ljubav i kazna često gledamo baš te kadrove. U seriji Kosem prikazan je let Hezarfen Čelebija, njezina suvremenika, o kojemu je gore bilo riječi.

https://www.youtube.com/watch?v=4ag1kHPX1XA

By: TV Exposed