Plava džamija - Turske destinacije

Često se čuje da je muslimanska bogomolja na svijetu koja ima čak šest minareta, upravo  Ahmedija, ili džamija sultana Ahmeda u Istanbulu koja se zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju njenu unutrašnjost, kolokvijalno naziva i Plavom džamijom. Izgrađena je u razdoblju od 1609. do 1616. godine, tijekom vladavine Ahmeda I. Sultan Ahmed bio je prilično ...

Plava džamija - Turske destinacije

Često se čuje da je muslimanska bogomolja na svijetu koja ima čak šest minareta, upravo  Ahmedija, ili džamija sultana Ahmeda u Istanbulu koja se zbog 20.000 plavih pločica koje prekrivaju njenu unutrašnjost, kolokvijalno naziva i Plavom džamijom.

Izgrađena je u razdoblju od 1609. do 1616. godine, tijekom vladavine Ahmeda I. Sultan Ahmed bio je prilično religiozan sultan, a postoje tvrdnje da se jako divio Aja Sofiji pa je želio dati sagraditi nešto što će, ako ju neće zasjeniti, onda joj barem parirati.

Bila je to prva velika džamija izgrađena nakon gotovo 40 godina. Za razliku od prijašnjih džamija koje su Ahmedovi prethodnici plaćali ratnim plijenom, Ahmed je zbog ratnih gubitaka bio primoran posegnuti u državnu blagajnu što je izazvalo nezadovoljstvo državnih službenika.

Gradnja je započela u kolovozu 1609. god. postavljanjem kamena temeljca od strane samog sultana. On je za gradnju zadužio svog kraljevskog arhitekta Mehmed Agu, učenika i glavnog asistenta slavnog Sinana. Organizacija izgradnje je detaljno opisana u osam knjiga koje se danas nalaze u muzeju Topkapı palače.

Džamija je svečano otvorena 1617. god. (iako su vrata bila otvorena još od 1616.) molitvom sultana u državnoj. No, posljednji radovi na džamiji su dovršeni tek za njegova nasljednika Mustafe I.

Poput ostalih džamija, sadrži grobnicu osnivača, medresu i predvorje. Ahmedija je danas jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu.

Džamiju je najbolje posjetiti ujutro jer se džamija tijekom pet dnevnih molitvi zatvara na 90 minuta, a petkom je u 12 okupljanje vjernika (džuma), pa bi trebalo izbjegavati velike gužve.

By: TV Exposed