Mimar Sinan 2 - Turske Destinacije

Svoje arhitektnsko umijeće pokazao je Mimar Sinan i na predivnome ljubavnom primjeru kada je u čast kćeri sultana Sulejmana, a vjeruje se da je bio zaljubljen u nju, dao sagraditi dvije džamije koje povezuje posebna ljubavna priča. I dok su sinovi osmanskih sultana bili važni jer je svaki od njih mogao biti nasljendik i potencijalni ...

Mimar Sinan 2 - Turske Destinacije

Svoje arhitektnsko umijeće pokazao je Mimar Sinan i na predivnome ljubavnom primjeru kada je u čast kćeri sultana Sulejmana, a vjeruje se da je bio zaljubljen u nju, dao sagraditi dvije džamije koje povezuje posebna ljubavna priča.

I dok su sinovi osmanskih sultana bili važni jer je svaki od njih mogao biti nasljendik i potencijalni sultan, sultanije, tj. kćeri sultana imale su više "političku" ulogu. One su, naime, bile udavane po volji svojih roditelja, a ti su brakovi bili političke prirode. Nije bilo tko mogao biti oženjen za sultanovu kćeru.

Iz života sultana Sulejmana postoji nekoliko takvih primjera: njegova majka, sultanija Ajša Hafsa, bila je kći krimskog kana Giraja. Sulejmanova sestra Hatidže bila je udana za pašu Ibrahima koji je bio obnašao dužnost velikoga vezira, a sultanovu mezimicu, kćer sa sultanijom Hurem, sultaniju Mihrimah, udali su za pašu Rustema. I dok nam kakve televizijske sapunice serviraju ljubavne priče s više ili manje romantičnih zapleta, malo je vjerojatno da su sultanije uistinu željele takvu vrstu brakova. Ipak, onoj osobi koja bi bila oženjena za osmansku sultaniju, uspjeh i napredak na hijerarhijskoj ljestvici bio bi zagarantiran.

Za sultaniju Mihrimah veže se tako jedna zanimljiva priča. U nju je, navodno, ludo zaljubljen bio poznati osmanski arhitekt, Sinan. Volio ju je, ali od sultana ju nikada nije zatražio. Sultanija Mihrimah bila je udana za pašu Rustema, za kojega se zna da je surađivao s Mihrimahinom majkom, sultanijom Hurem. Postoje i teorije (zavjere) prema kojima upravo njih troje stoje iza Sulejmanove odluke da pogubi svoga najstarijeg sina i miljenika vojske, princa Mustafu.

Mimar Sinan je za sultaniju Mihrimah izgradio u Istanbulu dva objekta, kompleks Mihrimah džamije koja se nalazi na Uskudaru (u azijskoj strani grada) kao i Mihrimah džamija u četvrti Edirnekapi. Ove dvije džamije nalaze se jedna u azijskom, a druga u evropskom dijelu Istanbula te kad se promatraju s istoge točke gledišta tijekom izlaska sunca 21.3. (ravnodnevnica), da se učiti kako sunce izlazi iza minareta jedna, a mjesec zalazi između minareta druge. I dok je podatak sam za sebe već zanimljiv, posebno je zanimljiv ako znamo da na perzijskome mih znači sunce, a mah što znači mjesec. Isto tako, ne treba zaboraviti da je sultanija Mihrimah rodila upravo 21. 3.

Govoreći o ovim dvjema džamijama, ne treba se ići u praznovjerje, dovoljno je samo zastati nad veličinom ljubavi.

By: TV Exposed