Matera - Italijanske Destinacije

Matera je grad u regiji Basilicata, u južnoj Italiji. Kao glavni grad provincije Matera, prvobitno naselje nalazi se u dva kanjona urezana rekom Gravinom. Ovo područje, Sassi di Matera, kompleks je pećinskih prebivališta urezanih u drevnom kanjonu reke, često citiranog kao “jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu.” Nalazi se na nadmorskoj visini od ...

Matera - Italijanske Destinacije

Matera je grad u regiji Basilicata, u južnoj Italiji.

Kao glavni grad provincije Matera, prvobitno naselje nalazi se u dva kanjona urezana rekom Gravinom. Ovo područje, Sassi di Matera, kompleks je pećinskih prebivališta urezanih u drevnom kanjonu reke, često citiranog kao "jedan od najstarijih stalno naseljenih gradova na svetu."

Nalazi se na nadmorskoj visini od 401 m, a prema podacima iz januara 2018. godine ima 60,403 stanovnika.

Tokom svoje istorije, Matera je bila okupirana od Grka, Rimljana, Longobarda, Vizantijaca, Saracena, Angevina, Aragonaca i Bourbona. Krajem 1800-ih, pećinski stanovi Matera postali su poznati po nerešivom siromaštvu, lošim sanitetskim uslovima, lošim radnim uslovima i raširenoj bolesti. Evakuisana je 1952. godine, a stanovništvo je preseljeno. Sassi (italijanski zbog "kamenja") ležao je napušten do 1980-ih. Obnovljena vizija i ulaganja doveli su do toga da su pećinski stanovi postali prepoznatljiva istorijska turistička destinacija, sa hotelima, malim muzejima i restoranima i živahnom umetničkom zajednicom.

Glavne znamenitosti

Sassi (drevni grad)

Matera je stekla međunarodnu slavu zbog svog drevnog grada, "Sassi di Matera". Sassi je nastao iz praistorijskog naselja troglodita, a smatra se da su ovi stanovi među prvim ljudskim naseljima u sadašnjoj Italiji. Sassi odlikuju staništa iskopana u samoj vapnenačkoj stijeni, koja je karakteristična za Basilicata i Apuliju.

Manastiri i crkve

Matera čuva veliku i raznoliku kolekciju građevina vezanih za hrišćansku veru, uključujući veliki broj ruestrijskih crkava isklesanih iz kalkarenitne stene regiona. Te crkve, koje se takođe nalaze u susednom regionu Apulije, navedene su u Svetskom fondu za spomenike iz 1998. godine. Katedrala Matera (1268–1270) posvećena je Santa Maria della Bruna od 1389. godine. Izgrađena u apulijskom rimskom arhitektonskom stilu, crkva ima zvonik visok 52 metra, a pored glavne kapije je statua Marije del Brune , potpomognuti onima svetaca Petra i Pavla. Glavna karakteristika fasade je prozor ruža, podeljen sa šesnaest malih stubova.

Sistemi vodovodnih kanala i cisterne

Matera je sagrađena iznad duboke provalije zvane Gravina od Matere koja deli teritoriju na dva područja. Matera je izgrađena tako da je skrivena, ali je otežavala snabdevanje vodom svojim stanovnicima. Stariji stanovnici uložili su ogromnu energiju u izgradnju cisterni i sistema vodovodnih kanala.

Dvorac Tramontano

Dvorac Tramontano, koji je početkom 16. veka započeo Gian Carlo Tramontano, grof Matera, verovatno je jedina druga građevina koja je iznad tla od bilo kog velikog značaja izvan sassi.

Poznati i pod nazivom la citta sotterranea ("podzemni grad"), Sassi i park rupestrijskih crkava proglašeni su za UNESCO-ve svetske baštine 1993. godine. Matera je 2019. godine proglašena evropskom prestonicom kulture.

By: TV Exposed