Kordoba - Španske Destinacije

Kordoba je grad u Andaluziji, u južnoj Španiji, i glavni grad provincije Kordoba. To je najveći grad u provinciji, treći po veličini u Andaluziji, posle Seville i Malage, i 12. po veličini u Španiji. Prvi tragovi ljudskog prisustva u tom području su ostaci neandertalca, koji datiraju od c. 42.000 do 35.000 pne. Predurbana naselja oko ...

Kordoba - Španske Destinacije

Kordoba je grad u Andaluziji, u južnoj Španiji, i glavni grad provincije Kordoba. To je najveći grad u provinciji, treći po veličini u Andaluziji, posle Seville i Malage, i 12. po veličini u Španiji.

Prvi tragovi ljudskog prisustva u tom području su ostaci neandertalca, koji datiraju od c. 42.000 do 35.000 pne. Predurbana naselja oko ušća reke Guadalkuivir poznata su da postoje od 8. veka pre nove ere. Stanovništvo je postepeno učilo metalurgiju bakra i srebra. Prvo istorijsko pominjanje naselja datira katafanskom širenju po Guadalkuiviru. Tada ga je general Hamilcar Barca preimenovao u Kartuba, iz Kart-Juba, što znači "Grad Juba". numidski komandant koji je poginuo u bitci u blizini. Kordobu su osvojili Rimljani 206 godine pre nove ere i imenovali je "Corduba"

Klimatski uslovi

Kordoba ima mediteransku klimu (klimatska klasifikacija Koppen Csa). Ima najviše letnje prosečne dnevne temperature u Evropi (sa visokim nivoima u julu od 36,9 ° C), a dani sa temperaturama preko 40 ° C (104 ° F) su uobičajeni u letnjim mesecima. Avgustovski 24-časovni prosek od 28,0 ° C (82 ° F) takođe je jedan od najviših u Evropi, uprkos relativno hladnim noćnim temperaturama.

Znamenitosti

Znamenitosti iz Rimskog perioda

Rimski most, preko reke Guadalkuivir, povezuje područje Campo de la Verdad sa Barrio de la Catedral. Bio je to jedini most u gradu tokom dvadeset vekova, sve do izgradnje mosta San Rafael sredinom 20. veka. Izgrađen početkom 1. veka pre nove ere, tokom perioda rimske vladavine u Kordobi, koji je verovatno zamenio neki primitivniji drveni, dužine je oko 250 m i ima 16 lukova. Ostali rimski ostaci uključuju rimski hram, pozorište, mauzolej, kolonijalni forum, forum Adiectum, amfiteatar i ostatke palate cara Maksimijana na arheološkom nalazištu Cercadilla.

Islamske znamenitosti

Velika džamija Kordobe

Od 784.-786., Abd al-Rahman, izgradio je Mezkvitu, ili Veliku džamiju, Kordobe, u arhitektonskom stilu Umaiiada sa varijacijama inspirisanim autohtonim rimskim i hrišćanskim vizigotskim strukturama. Kasnije su kalifi proširili džamiju sa više kupolastih uvala, lukova, zamršenih mozaika i minareta, čineći je jednim od četiri čuda srednjovekovnog islamskog sveta.

Pored Velike džamije tu su još Minaret Svetog Huana, Medina Azahara, Caliphal Baths, mlinovi na reci Guadalquivir.

Jevrejski kvart

U blizini katedrale nalazi se stari jevrejski kvart. On se sastoji od mnogih nepravilnih ulica, poput Calleja de las Flores i Calleja del Panuelo, a u kojoj žive sinagoga i sefardska kuća.

Hrišćanske znamenitosti

Oko velikog Starog grada nalaze se rimski zidovi: kapije obuhvataju Puerta de Almodovar, Puerta de Sevilla i Puerta del Puente, koje su jedine tri kapije preostale od prvobitnih trinaest.

Ferdinandove crkve

Grad je dom 12 hrišćanskih crkava koje je sagradio Ferdinand III iz Kastilje (mnoge su bile preobrazbe džamija) nakon ponovnog osvajanja grada u 13. veku.

Danas je Kordoba još uvek dom mnogih zapaženih dela mavarske arhitekture, poput Mezkvita - katedrale. Ona je 1984. godine proglašena za deo UNESCO svetske baštine. Status UNESCO-a od tada je proširen i obuhvata čitav istorijski centar Kordobe.

By: TV Exposed