Kalabrija - Italijanske Destinacije

Kalabrija poznata u antici kao Bruttium je regija u južnoj Italiji. Glavni grad Kalabrije je Catanzaro. Regionalno veće Kalabrije nalazi se u kampu Palazzo u gradu Reggio Calabria. Regija je sa severa omeđena Rejonom bazilika, na zapadu Tirenskim morem, a na istoku Jonskim morem. Regija obuhvata 15.080 km2 (5.822 kvadratnih milja) i ima nešto manje ...

Kalabrija - Italijanske Destinacije

Kalabrija poznata u antici kao Bruttium je regija u južnoj Italiji.

Glavni grad Kalabrije je Catanzaro. Regionalno veće Kalabrije nalazi se u kampu Palazzo u gradu Reggio Calabria. Regija je sa severa omeđena Rejonom bazilika, na zapadu Tirenskim morem, a na istoku Jonskim morem. Regija obuhvata 15.080 km2 (5.822 kvadratnih milja) i ima nešto manje od 2 miliona stanovnika.

Kalabrija ima jedan od najstarijih zapisa o ljudskom prisustvu u Italiji, koji potiče oko 700 000. godine pre nove ere kada je evolucija jednog tipa Homo erectus ostavljala tragova oko primorskih područja. Tokom perioda paleolitika kameno doba ljudi su stvorili "Bos Primigenius", lik bika na litici koji potiče oko 12.000 godina u pećini Romito u gradu Papasidero. Kada je došao neolitski period, prva sela osnovana su oko 3.500 pre nove ere.

Turizam

Kalabrija privlači celogodišnji turizam, nudi i letnje i zimske aktivnosti, a pored kulturnog, istorijskog, umetničkog nasleđa, ima i mnoštvo zaštićenih prirodnih staništa i „zelenih“ zona. Njegove obale od 485 milja čine Kalabriju turističkim odredištem tokom leta. Nizak industrijski razvoj i nedostatak većih gradova na većem delu njegove teritorije omogućili su održavanje autohtonog morskog života. Najtraženija primorska odredišta su: Tropea, Pizzo Calabro, Capo Vaticano, Reggio Calabria, Soverato, Scilla, Scalea, Sellia Marina, Montepaone, Montauro, Copanello (Comune of Staletti), Tonnara di Palmi, Diamante, Paola, Fiumefreddo Bruzio , Amantea, Praia a Mare, Belvedere Marittimo, Roseto Capo Spulico, Corigliano Calabro, Ciro Marina, Amendolara, Roccella Ionica, Bagnara Calabra, Nicotera, Cariati, Zambrone, Isola di Capo Rizzuto, Caminia (Comune of Staletti), Siderno, Parma, Siderno Ricadi i San Nicola Arcella.

Klimatski uslovi

Na klimu Kalabrije utiču more i planine. Mediteranska klima je tipična za priobalna područja sa znatnim razlikama u temperaturi i padavinama između godišnjih doba, sa prosečnim niskim nivoom od 8 ° C (46 ° F) tokom zimskih meseci i prosečnim visokim od 30 ° C (86 ° F) tokom letnjih meseci. Planinska područja imaju tipičnu planinsku klimu sa čestim snegom tokom zime.

Kuhinja

Kuhinja je tipična južno italijanska mediteranska kuhinja sa ravnotežom između jela na bazi mesa (svinjetina, jagnjetina, koza), povrća (naročito patlidžana) i ribe. Testenina (kao u centralnoj Italiji i ostatku južne Italije) je takođe veoma važna u Kalabriji. Za razliku od većine drugih italijanskih regiona, kalabrijci su tradicionalno stavljali akcenat na očuvanje svoje hrane i pakovanje povrća i mesa u maslinovo ulje. Takođe izrađuje kobasice i nareze (Sopressata, 'Nduja, Capocollo), uz obalu i ribu - naročito mačevine, sardine (sardelle rosamarina) i bakalar (Baccala). Lokalni deserti su obično pržena, slatka peciva s medom Cudduraci, Nacatole, Scalille ili scalidde ili pečeni biscotti poslastice (poput nzudda). Neki lokalni specijaliteti uključuju sir Caciocavallo, Cipolla rossa di Tropea (crveni luk), Fruttuli i Curcuci (pržena svinjetina), slatki slatkiš (likuidirizia), Lagane e Cicciari (jelo od tjestenine sa slanutkom), Pecorino Crotonese (sir od ovce) i Pignolata.

Kalabrija ima dva najviša mosta u Italiji     

  • Italia Viaduct     
  • Viadukt Sfalassa (takođe najviši i najduži okvirni most na svetu)

Viadukt Sfalassa je vijadukt visok 254 metra u blizini Bagnara Calabra, Kalabrija, Italija. Most je smešten na autoputu Astra Salerno-Reggio Calabria i ima glavni raspon od 376 metara. To je najviši i najduži okvirni most u svetu, a od 2019. godine spada među 50 najviših mostova bilo koje vrste. Viadukt Sfalassa osvojio je evropsku nagradu CECM tri puta.

Kalabrija uživa raznoliku ekonomiju uporedivu sa zapadnim zemljama u različitim kategorijama, što pokazuje i ova statistika: Kalabrijski bruto domaći proizvod (BDP) je podeljen na sledeći način: uslužna industrija (28,94%), finansijske aktivnosti i nekretnine (21,09%), trgovina, turizam, saobraćaj i veze (19,39%), oporezivanje (11,49%), prerađivačka industrija (8,77%), građevinarstvo (6,19%) i poljoprivreda (4,13%).

By: TV Exposed