Park minijatura - Turske destinacije

Miniaturk je prvi park minijatura u Istanbulu te mjesto na kojemu se mogu vidjeti monumentalne građevina kultura i civilizacija koje su kroz povijest vladale u području Anadolije.  Miniaturk iliti Turska u malom prvi je park minijaturnih građevina iz svih razdoblja povijesti turske, od najranijih anadolskih civilizacija. Tisuće turista, pogotovo onih s mlađom djecom, dolazi i ...

Park minijatura - Turske destinacije

Miniaturk je prvi park minijatura u Istanbulu te mjesto na kojemu se mogu vidjeti monumentalne građevina kultura i civilizacija koje su kroz povijest vladale u području Anadolije. 

Miniaturk iliti Turska u malom prvi je park minijaturnih građevina iz svih razdoblja povijesti turske, od najranijih anadolskih civilizacija. Tisuće turista, pogotovo onih s mlađom djecom, dolazi i posjećuje ovaj park. Trenutno postoji oko 130 modela, a broj rast - na početku ih je bilo osamdesetak. Među njima su: Aja Sofija, džamija Selimijja, tvrđava Rumeli, toranj Galata, kuće iz naselja Safranbolu, manastir Sumela...ali i džamija Kubbet-us Sahra iz Jeruzalema i ruševine s planine Nemrut.

Od ukupno 126 modela, 59 su minijature iz Istanbula, 55 iz Anadolije, a preostalih dvanaest sa područja u kome je vladalo Osmansko carstvo. Ostalo je dovoljno mjesta i za nekoliko dodatnih modela, o kojima će odlučivati gradsko vijeće. 

U parku su smještena i dva muzeja, Panoramski muzej pobjede - što je umjetnička interpretacija Borbe za osolobođenje i Istanbul kristal-muzej, u kome su trodimenzionalne staklene figure 16 najpoznatijih istanbulskih građevina. 

U najvećem parku minijatura na svijetu - Miniaturk, nalazi se i amfiteatar s 400 mjesta, prodavnica suvenira i poklona, labirint, igralište za djecu i šahovska tabla sa figurama u ljudskoj veličini.

Prema: TRT, by: TV Exposed