Četiri turske istorijske serije koje mnogi pamte!

Turske istorijske serije predstavljaju poseban žanr televizijskih programa koji su postali izuzetno popularni kako u Turskoj, tako i u inostranstvu.

Četiri turske istorijske serije koje mnogi pamte!

Foto Credits: Internet Haber

Turske serije često se baziraju na stvarnim istorijskim događajima, periodima ili ličnostima, a kombinuju dramu, avanturu, ljubavnu priču kao i političke intrige. Evo nekoliko primera turskih istorijskih serija koje su ostavile značajan uticaj i koje svi pamte:

Prva je Muhtesem Yüzyil poznata i pod imenom The Magnificent Century: Ova serija, takođe poznata kao "Sulejman Veličanstveni", prati život sultana Sulejmana Veličanstvenog, jednog od najpoznatijih i najmoćnijih osmanskih vladara u istoriji. Emitovana je od 2011. do 2014. godine i privukla je veliku pažnju publike kako u Turskoj tako i u inostranstvu. Glavni lik, Sulejman, tumači sjajni glumac Halit Ergenc, a serija prikazuje njegovu vladavinu, ratove, političke intrige i ljubavne veze, posebno sa njegovom suprugom Hurem ( koju u seriji glumi Meryem Uzerli).

Dirilis Ertugrul: Ova serija je inspirisana stvanim istorijskim likom Ertugrula Gazi, osnivača Osmanskog carstva. Emitovana je u periodu od 2014. do 2019. godine, Dirilis: Ertugrul prati život Ertugrula (tumači ga Engin Altan Duzyatan) dok se bori za pravdu, širi granice i suočava sa raznim izazovima. Ova serija je osvojila mnoge nagrade i stekla brojne obožavatelje širom sveta.

Tu su i dve serije novije istorije

Payitaht Abdulhamid je jedna od serija novije istorije. Ova turska TV serija se fokusira na vladavinu sultana Abdulhamida II, koji je bio poznat po svom snažnom i kontroverznom vladanju u kasnom 19. i početkom 20. veka. Projekat Payitaht Abdulhamid prikazuje istorijske događaje i političke intrige tog doba. Serija je emitovana od 2017. do 2021. godine, a glavnu ulogu tumačio je sjajni Bulent Inal.

Uz navede izdvaja se i serija Vatanim Sensin. Ova TV serija je smeštena u period Prvog svetskog rata i Grčko-turskog rata, a prati sudbinu turske porodice razdvojene zbog sukoba. Serija prikazuje dramatične i emotivne trenutke, očaj, ali i hrabrost ljudi koji se suočavaju sa ratom i gubicima. Glavne uloge tumače Halit Ergenc i Berguzar Korel.

Ovo su serije koje su završene, a medju serijama nove generacije ima kandidata da postanu podjednako zapažene i važne. Tu se ističu Kurulus Osman i Alparslan Buyuk Selucklu.

NOVO - Ipak kraj za turske seriju Al Sancak / Crvena zastava

By: TV Exposed