Film "A sad se spušta veče" nagrađen na festivalu u Americi

Dokumentarni film “A sad se spušta veče” autorke Maje Novaković prikazan je i na Festivalu dokumentarnog filma Pun kadar (Full Frame) u Daramu, u Severnoj Karolini, u SAD. Ovaj srpski film je na Festivalu osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film. Ono što je sjajna vest je to da nagrada sa sobom nosi kvalifikaciju za ...

Film "A sad se spušta veče" nagrađen na festivalu u Americi

Dokumentarni film "A sad se spušta veče" autorke Maje Novaković prikazan je i na Festivalu dokumentarnog filma Pun kadar (Full Frame) u Daramu, u Severnoj Karolini, u SAD.

Ovaj srpski film je na Festivalu osvojio nagradu žirija za najbolji kratki film. Ono što je sjajna vest je to da nagrada sa sobom nosi kvalifikaciju za eventualnu nominaciju za Oskara!

Maja Novaković je rediteljka i scenariskinja ovog filma, i uz Milana Milosavljevića producenkinja. Protagonistkinje filma su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona bile su se postarale i za snimateljski rad.

Za samu scenografiju se takođe postarala Maja Novaković, a film je nastao pod okrljiem Akademskog filmskog centra (AFC).

Radnja filma prikazuje život dve bake koje žive na brdima Istočne Bosne, izolovane od ostatka sveta. Film ističe nematerjalnu kulturnu baštinu kroz prikaz raznih rituala protiv vremenskih nepogoda. Verodostojno je prikazana jednostavno i čistota života ove dve baketa ali i njihov mukotrpan rad.

- Ova nagrada je divno iznenađenje, veliki podstrek i vjera da umjetnost ruši prepreke i granice. Mnogo sam zahvalna ekipi filma, bakama, mojoj porodici i svima koji su vjerovali u film. - rekla je Maja Novaković.

By: TV Exposed