Turska serija Kuslarla Yolculuk / Putovanje sa pticama

Turska serija Kuslarla Yolculuk  (Putovanje sa pticama) zasnovana je na knjizi Farid ad-Din Attara koja je poznata kao Mantiq al-tayr (Konferencija ptica). Serija Kuslarla Yolculuk sastoji se od 30 epizoda.

Turska serija Kuslarla Yolculuk / Putovanje sa pticama

Foto Credits: Hurriyet

Farid ad-Din Attar bio je Persijanac rođen 1145. godine nove ere I koji je sahranjen u Persiji nakon smrti 1220. godine. Farid ad-Din Attar je tokom detinjstva radio u očevoj apoteci, a zatim je počeo da putuje, uglavnom na Bliski istok. Farid ad-Din Attar je pisao pesme na verske teme tokom svog života. Pesme koje je napisao Attar pričaju o uticaju pokreta islamskog sufizma. Najpoznatije delo Farida ad-Din Attara je Mantiq al-tayr.  Mantiq al-tayr počinje hvaljenjem islama i Poslanika.
Tema ovog rada: pupavac, golubica, golub, papagaj, jarebica, slavuj, paun, grlica i jastreb počinju da razgovaraju međusobno. Ove ptice govore o činjenici da svaka zemlja ima padišaha (kralja) i govore o tome da imaju vladara u svojim pticama. Pupavac počinje da govori i pominje da je kralj ptica, ptica po imenu Simurgh. Ali Simurgh živi daleko, mnogo daleko. Sve ptice slušaju pupavca i spremaju se da krenu na put pod njegovim vođstvom. Ovaj put je dug i veoma težak. Druge ptice počinju da odustaju jedna po jedna, ali pupavac uspeva da ih ubedi.
Ptice nastavljaju napredovati. Pupavac im govori da moraju proći kroz sedam dolina da bi došli do Simurga. Ove doline su; potraga, ljubav, znanje, nevezanost, jedinstvo, čuđenje i siromaštvo. Hiljade ptica počinje da napreduje u ovim dolinama. Neke ptice se razbole, neke love druge životinje. Konačno, trideset ptica stiže do mesta gde je Simurg i shvataju da su one same Simurg. Knjiga Farida Ud-Din Atara puna je simbola i poruka sa mnogo saveta.
Zatim putnik priča priču o džamiji i utiče na drugog derviša Fazila. Ovaj derviš se divi poznavanju džamije i impresioniran je, a jednog dana, kada napiše šta mu je šejh rekao, odlučuje da želi napisati knjigu o sultanu i raditi za njega. U međuvremenu, sultanov službenik dolazi u kolibu i govori šejhu da Fazil mora neko vreme da radi u palati. Fazil ne može odoleti ovoj ponudi i odlazi u palatu. Fazil počinje da živi u palati. Fazilova priča se upoređuje sa sokolom koji stoji u kavezu. Fazil svim silama radi u palati i čini sve da se još više uzdigne. Fazilov test u palati neće biti lak.
Jednog dana, putnik koji je došao u kolibu govori o konjima i priča priču o konju hazreti Alije. Bahri sluša ovu priču i počinje da misli da mu je konj prebrz. Bahrijev ispit je ispričan u odeljcima guske i kornjače. Sledeća priča je epizoda sove. Derviš Enes sluša o mestima za zabavu o kojima pripoveda putnik i želi da ih vidi. Kad Enes ode u grad, ne može da se suzdrži i ulazi u jedno od ovih mesta za zabavu. Ovde se Enesu svakojako zlo dešava, ali za njega je sada kasno.

Uloge u ovoj seriji tumače Erdinc Gulener kao Seyh, Tuncer Salman kao Seyyah, Derda Yasir Yenal kao Dervis i drugi.

Serija Kuslarla Yolculuk je imala premijeru 24. aprila 2020. godine. Ceo projekat je rađen u produkciji kompanije Akli Film.

NOVO - Nasmejana Hande Ercel za dan sakupila preko 2.5 miliona lajkova (FOTO)

 By: Milt-TV Exposed