Naslovnica Filmovi 1917 (2019) - Novi Filmovi

1917 (2019) – Novi Filmovi

Film pod nazivom “1917” spada u ratne filmove koji se bave tematikom Prvog svestskog rata. Premijeru je imao 4. decembra 2019. u Engleskoj.

Najkraći opis filma bi bio:

Dok se puk okuplja da vodi rat duboko na neprijateljskoj teritoriji, dva vojnika doobijaju zadatak da u borbi sa vremenom prenesu poruku koja će sprečiti 1.600 muškaraca da krenu pravo u smrtonosnu zamku.

Film 1917 je režirao Sem Mendiz , koji je zajedno sa Kristi Vislon-Cairnsom napisao i scenario. Budžet filma je iznosio $90,000,000 , a trenutna zarada je $368,027,644. Film traje sat vremena i 59 minuta.

Glavne uloge igraju Din-Čarls Čapman i Džordž Mekkej. Pored njih u ovom filmu glume i Daniel Mejs, Kolin Firt, Pip Karter, Endi Apolo, Pol Tinto i drugi.

Film je dobio tri nominacije za Zlatni globus i pobedio u dve uključujući nagradu za najbolji film (drama) i najboljeg reditelja (Sem Mendiz).

Takođe, dobio je i devet nominacija za nagradu BAFTA i pobedio u sedam uključujući nagradu za najbolji film i najbolju režiju (Sem Mendiz) . U januaru 2019. godine film 1917 je dobio nominacije za deset Oskara uključujući nominacije za najbolji film i najbolju režiju (Sem Mendiz).

Sličnost sa stvarnim istorijskim događajima

Film je inspirisan operacijom Alberich, povlačenjem Nemaca na nove položaje na kraćoj i lakše branjenoj liniji Hindenburg, koja se odvijala između 9. februara i 20. marta 1917. Međutim, svi glavni i prateći likovi izgledaju kao izmišljeni.

Film prikazuje britansku vojsku u kojoj su ljudi više rasa. Ispunjen je tamnoputim i indijskim glumcima koji su u rovovima prikazani kao britanski vojnici. U stvarnosti, broj tamnoputih vojnika koji su služili u britanskoj vojsci (umesto kolonijalnih pukova) tokom Prvog svetskog rata je nepoznat, ali verovatno je bio zanemarljiv. Devonširski puk nikada nije brigadiran ni sa jednom jedinicom zapadne Indije ili Afrike (rat je proveo u 8. diviziji).

Radnja filma:

6. aprila 1917. izviđači su primetili da se nemačka vojska, koja se povukla iz sektora Zapadnog fronta u severnoj Francuskoj, ne povlači već je strateški povukla novu liniju Hindenburg, gde čekaju da nadvladaju Britance artiljerijom. U britanskim rovovima, sa isprekidanim telefonskim linijama, dvojici mladih britanskih vojnika, Lance Corporals Villiam Schofield, veteranu Somme i Tom Blejku, general Erinmore je naredio da prenesu poruku pukovniku Mackenzieu iz Drugog bataljona Devonshirea Regimenta, otkrivajući planirani napad koji bi ugrozio živote 1.600 ljudi, uključujući Tomina brata, poručnika Džozefa Blejka. Schofield i Blejk prelaze krov svakakve prepreke. Tu zaplet tek počinje.

Delovi filma takođe su snimljeni u blizini Lov Forcea, na reci Tees, Teesdale, u junu 2019. Osoblje koje je radilo na snimanju scena moralo je da postavi znakove koji upozoravaju šetače u tom području da ne bi bili uznemireni na protetička tela koja su se nalazila oko mesta.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Novosti

Sahra Şaş u seriji Zümrüdüanka

Turska glumica Sahra Şaş pridružila se seriji Zumruduanka. U proteklom periodu bilo je više najava da će se...

Počinje snimanje četvrte sezone serije Yasak Elma | Zabranjena...

Snimanje četvrte sezone serije Yasak Elma počinje sutra, u ponedeljak 13. jula. Prema rečima glumice Ede Ece, sve...

Potvrđeno – Još jedna glumica napustila seriju Ramo

Serija Ramo će pretrpeti velike promene u glumačkom kadru. Potvrđen je još jedan odlazak iz serije. Svoj odlazak...

Ko će glumiti negativca u seriji Ariza?

Snimanje nove turske serije pod nazivom Ariza počinje za nekoliko dana. Od ranije je poznato ko su glavni...

Poznato kada počinje snimanje nove turske serije Kimsesizler

U narednom periodu počinje snimanje nove turske TV serije pod nazivom Kimsesizler. Početak snimanja kadrova na ovom projektu...

Olgun Şimşek u seriji Ramo

Serija Ramo će u novu sezonu ući sa dosta promena u glumačkom kadru. Deniz Gürzümar i Ekin Türkmen...

Novi glumac u seriji Sol Yanım

U narednom periodu se očekuje i početak snimanja nove turske serije pod nazivom Sol Yanım. U pitanju je...

Elif Ozkul nova glavna glumica serije Yemin | Zakletva?!

Nakon vesti da je Ozge Yagiz napustila seriju Zakletva krenule su licitacije ko bi mogao da je nasledi.

Engin Altan Duzayatan u seriji Barbaros?

Çağatay Ulusoy se povukao sa projekta i snimanja serije Barbaros, i time ostavio prostor za novog glumca koji će tumačiti važnu...

Nova turska istorijska serija o životu Ahmad Yasawi

Novu sezonu serija u Turskoj će bez dileme obeležiti istorijski sadržaji. Sprema se i snima nekoliko istorijskih TV...

Burcu Biricik snimljena po izlasku iz bolnice, uradila test...

Glumica Burcu Biricik primećena je kako sa suprugom napušta krug bolnice u Etileru. Burcu je novinarima ispričala kako...
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x