Da li je jesti pileću kožu opasno po zdravlje? Šta kažu stručnjaci?

Postoji velika rasprava oko toga da li skinuti kožu sa piletine ili ne. Postoje tvrdnje da konzumiranje piletine sa kožom može dovesti do viška kilograma, a sa druge strane stručnjaci tvrde da ona ima mnogo koristi. Pileće meso se često konzumira u svetu. Ono ima veliku hranljivu vrednost, zbog toga ima visoku biološku vrednosti. Takođe, ...

Da li je jesti pileću kožu opasno po zdravlje? Šta kažu stručnjaci?

Postoji velika rasprava oko toga da li skinuti kožu sa piletine ili ne. Postoje tvrdnje da konzumiranje piletine sa kožom može dovesti do viška kilograma, a sa druge strane stručnjaci tvrde da ona ima mnogo koristi.

Pileće meso se često konzumira u svetu. Ono ima veliku hranljivu vrednost, zbog toga ima visoku biološku vrednosti. Takođe, meso ima malo masti, sito je i ima malo kalorija. Ovo mesto se muže kuvati i pripremati na hiljade načina, ali posebno ukusno je meso pečeno u rerni sa kožom. U toj raspravi da li skinuti meso ili ne, jedna grupa tvrdi da pored debljanja koža piletine može dovesti i do izmene određenih osnovnih nivoa, kao što su holesterol, trigliceridi i šećer. U ovoj situaciji, stručnjaci su odlučili da razgovaraju o tome kako bi razjasnili mitove o kokošjoj koži. Sa druge strane, stručnjaci sa "Harvard" univerziteta uveravaju da koža na piletini ima mnogo koristi.

Masti u pilećem mesu

Masnoća obično ima lošu reputaciju. U idealnom slučaju, trebali bismo pokušati izbegavati trans masti, najčešće iz prerađene hrane, koje mogu uticati na visok krvni pritisak. Studija "Harvarda" potvrđuje da piletina sadrži malo zasićenih masti i da je bogata mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje su korisne za dobro kardiovaskularno zdravlje.

"Ako kao izvor masti moramo birati piletinu sa kožom ili neke orahe, bolje se odlučiti za poslednju. Ali to ne znači da je koža piletine loša ", reči su jednog od prehrambenih tehnologa koji se bavio ovom temom.

Prednosti konzumiranja piletine sa kožom

Čuva srce

Njegova nezasićena masnoća snižava krvni pritisak i reguliše proizvodnju hormona. Pored toga, kalorijski unos nije toliko visok: 213 kalorija na 100 grama.

Ne dozvoljava prolazak ulja u meso

Epiderma piletine deluje kao barijera koja ne dozvoljava prolazak ulja u meso u velikim količinama, a nudi omega 6 i omega 3; koji su bitni elementi za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Smanjuje apetit

U stomaku stvara osećaj zadovoljstva, koji duže vreme inhibira potrebu za novim obrokom ili slatkišima.

Preporuke za spremanje piletine

Sledi lista preporuka koje treba imati na umu sledeći put kada pravite piletinu. Sigurna priprema piletine pomoći će vam da sprečite trovanje i izbegnete zagađenje opasnim bakterijama.

  • Nikada ne ostavljajte sveže kupljenu piletinu na sobnoj temperaturi. Hladite je ili zamrznite što je pre moguće.    
  • Operite ruke, kao i površinu na kojoj ćete pripremati piletinu, pribor, dasku za sečenje i bilo koje drugo sredstvo koje dođe u dodir sa sirovim mesom. Uradite to pre i posle pripreme.     
  • Ne perite piletinu pre kuvanja. Ova praksa povećava rizik od infekcije bakterijama.     
  • Proverite da li je piletina u potpunosti kuvana. Treba da bude glatka, suva i bela, nikad ružičasta i masna.     
  • Nikada ne mešajte sirovu piletinu sa kuvanom piletinom. Kuvanu piletinu ne čuvajte u frižideru duže od 2 dana.     
  • Kuvanu piletinu transportirajte u hermetički zatvorenim posudama i na temperaturama ispod 6 stepeni ili iznad 60 stepeni.

By: TV Exposed