Znaci da organizmu nedostaje vitamin D

Vitamin D je od veoma velikog značaja za zdravlje i imuni sistem svakog čoveka. Količina koju je potrebno unositi svakog dana zavisi od uzrasta osobe. Prosečne dnevne preporučene količine za različite starosne grupe su izražene u međunarodnim jedinicama (IU): za odojčad 1.000 do 1.500 IU / za decu od 1 do 8 godina 2.500 do ...

Znaci da organizmu nedostaje vitamin D

Vitamin D je od veoma velikog značaja za zdravlje i imuni sistem svakog čoveka.

Količina koju je potrebno unositi svakog dana zavisi od uzrasta osobe.

Prosečne dnevne preporučene količine za različite starosne grupe su izražene u međunarodnim jedinicama (IU): za odojčad 1.000 do 1.500 IU / za decu od 1 do 8 godina 2.500 do 3.000 IU /za decu od 9 godina i više, tinejdžere, odrasle i trudnice 4.000 IU.

Međunarodna jedinica - IJ (eng. International unit - IU) je jedinica mere za količinu supstance koja se zasniva na merenju bioloških efekata. Ova jedinica se koristi za vitamine, hormone, enzime, lekove, vakcine i druge biološki aktivne supstance. Kod vitamina D: 1 IJ/IU je biološki ekvivalent za 0,025 µg holekalciferola/ergokalciferola;

Sigurni znaci da vašem organizmu nedostaje vitamina D su slabost u mišićima, mrzovolja, tuga bez nekog pravog razloga i lomovi kostiju.

Ukoliko bez prave kontrole i konsultacija sa lekarom unesete previše vitamina D, takođe možete izazvati posledice po svoje zdravlje. Znaci toksičnosti su mučnina, povraćanje, slab appetit, opšta slabost i gubitak telesne mase. Previše vitamina D u organizmu može izazvati konfuziju, dezorijentaciju i probleme u srčanom ritmu. Višak vitamina D u nekim slučajevima može da ošteti bubrege.

By: TV Exposed