Kakve su koristi od semena avokada?

Ako ste jedan od onih koji uvek odbaci semenke avokada, nemojte više to raditi. Semenke avokada vam mogu pomoći da izgubite kilograme i da spreče starenje. Avokado je jedna od najzapaženijih namirnica na svetu, zbog svog izuzetnog ukusa i beskonačnosti korisnih svojstava za zdravlje. Kao i drugo voće, uobičajeno je jesti pulpu i odbaciti seme; ...

Kakve su koristi od semena avokada?

Ako ste jedan od onih koji uvek odbaci semenke avokada, nemojte više to raditi. Semenke avokada vam mogu pomoći da izgubite kilograme i da spreče starenje.

Avokado je jedna od najzapaženijih namirnica na svetu, zbog svog izuzetnog ukusa i beskonačnosti korisnih svojstava za zdravlje. Kao i drugo voće, uobičajeno je jesti pulpu i odbaciti seme; međutim, sadrži niz svojstava koja se kreću od pomlađivanja kože do doprinosa gubitku težine.

Seme avokada ima brojna svojstva za opšte zdravstveno stanje. Glavni način da iskoristite sve prednosti ovog semena je ekstrahiranjem ulja u sebi. Međutim, možete ga pripremiti i u čaju, između ostalog uključiti ga i u salate.

Glavne koristi semena avokada

1. Kontrola holesterola

Aminokiseline avokada pomažu u regulisanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Međutim, velika većina ljudi ne zna da se oko 70% aminokiselina u ovom voću nalazi u njegovom semenu, tako da njegova konzumacija takođe može da kontroliše visoki nivo holesterola i zauzvrat smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uz to, njegov doprinos u esencijalnim masnim kiselinama pogoduje protoku krvi kroz arterije i vene, sprečavajući stvaranje tromba.

2. Može pomoći u lečenju astme

Ove semenke su bogata mineralima i vitaminima, kao što su C i E. Pored toga, imaju protivupalna i imunološki pojačana svojstva. Zbog toga mogu pomoći u lečenju astme, ali ni na koji način ih ne bi trebalo koristiti kao zamenu za uobičajene lekove koji su navedeni u ovim slučajevima.

3. Poboljšava rad probave

Razne studije su pokazale da semenke avokada sadrže mnogo rastvorljivih vlakana, u stvari, tvrdi se da ih ima više nego bilo koja druga hrana. Zbog toga se njegova konzumacija preporučuje za poboljšanje probavne funkcije, jer njegovo ulje ima mogućnost regulisanja crevnog tranzita.

4. Pomaže u gubitku kilograma

Semenke avokada smanjuju apsorpciju glukoze i pomažu u održavanju stabilnog nivoa glukoze u krvi, čime se izbegava lučenje inzulina i potreba da se jede u većoj količini. Ovoj karakteristici se dodaje i njen zasitni i regulirajući efekat crevnog tranzita, što bi moglo pomoći u olakšavanju gubitka težine u dijetama za mršavljenje.

5. Sprečava starenje

S obzirom da su semenke avokada bogate antioksidansima, pomažu u sprečavanju prevremenog starenja. Takođe doprinose proizvodnji kolagena u koži, sprečavajući rano pojavljivanje bora i čine lice glatkim i blistavijim.

6. Poboljšava izgled kože

Seme avokada nema posebne osobine za uklanjanje akni, ali kada se nariba i pretvori u prah, ima adstrigentna svojstva koja mogu isušiti prištiće. Sadrže i vitamin B6 i antioksidanse, te komponente pomažu u poboljšanju izgleda kože.

7. Favorizuje eliminaciju peruti

Postoje dve vrste peruti, mast, koja se obično proizvodi seborejom, i suva. Maska od avokada može ukloniti suve čestice peruti, ali ne treba ga koristiti na masnoj kosi jer može usložniti situaciju.

Kako konzumirati seme avokada?

Seme avokada ima gorak ukus. Stoga, da biste ga pojeli, tanak sloj smeđe kože treba ukloniti, naribati, pržiti na laganoj vatri dok se ne promeni u crvenkast ton. Možete je koristiti i kao prilog u salatama, gulašima, supama i testenini.

S druge strane, uz pomoć brusilice za kafu možete je pretvoriti u prah i tako koristiti. Stoga, postoji mnogo načina konzumiranja semena avokada, a mi smo naveli samo nekoliko.

By: TV Exposed