Vitamini i minerali koji podižu imunitet

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Tako glasi neka osnovna definicija imuniteta, a njegova važnost je nemerljiva. Zbog toga je bitno znati koji to vitamini i minerali najefikasnije podižu naš odbrambeni sistem:  Vitamin C – Možete ga ...

Vitamini i minerali koji podižu imunitet

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti.

Tako glasi neka osnovna definicija imuniteta, a njegova važnost je nemerljiva. Zbog toga je bitno znati koji to vitamini i minerali najefikasnije podižu naš odbrambeni sistem: 

Vitamin C – Možete ga pronaći u limunu, ali u još većoj količini u zelenom lisnatom povrću i bobičastom voću (kupus, spanać, jagode)

Vitamin E – U pitanju je izuzetno moćan antioksidans. Pomaže organizmu u borbi sa infekcijama. Ima ga u koštunjavom voću, kikirikiju, bademima, lešnicima i semenkama suncokreta.

Vitamin B6 – Vitamin od izuzetnog značaja. Učestvuju u skoro 200 biohemijskih reakcija u telu. Može se pronaći u pilećem belom mesu, tunjevini, bananama i leblebijama.

Vitamin A – Njihov antioksidantni efekat pomaže imunom sistemu u borbi protiv infekcija. Ima ga u šargarepi i bundevama.

Vitamin D – Vitamin neophodan za imuni sistem i zdravlje čoveka. Ima ga u mleku i ribi. Uz to i sunčevi zraci aktiviraju njegovu proizvodnju.

Folna kiselina – odnosno vitamin B9, sprečava umor i depresiju. Najviše ga ima u grašku i pasulju.

Gvožđe – pomaže u dopremanju kiseonika u ćelije. Najviše ga ima u crvenom mesu i spanaću.

Selen – nedostatak selena veoma brzo slabi imuni sistem. Konzumirajte ga putem jaja, iznutrica i brokolija.

Cink – veoma važan za imunitet, deluje protivupalno a pomaže i bržem zarastanju rana. Cinkom su bogati morski plodovi poput školjki.

By: TV Exposed