Turski čaj - Turska kuhinja

I iako mnogima na spomen Turske prvo na pamet pada poznata turska kava, pravo je piće Turaka ni više ni manje nego čaj. Neke statistike pokazuju da se u Turskoj čaj pije najviše na svijetu, zajedno s Kinom i Velikom Britanijom. Riječ je čaj u naš jezik ušla iz turskoga jezika, i Turci kažu čaj ...

Turski čaj - Turska kuhinja

I iako mnogima na spomen Turske prvo na pamet pada poznata turska kava, pravo je piće Turaka ni više ni manje nego čaj. Neke statistike pokazuju da se u Turskoj čaj pije najviše na svijetu, zajedno s Kinom i Velikom Britanijom.

Riječ je čaj u naš jezik ušla iz turskoga jezika, i Turci kažu čaj (tur. çay). Pije se u Turskoj, a pogotovo o posljednje vrijeme postao je prilično popularan i na Balkanu, u Albaniji, ali i u Bosni i Hercegovini. Iako je riječ o crnome čaju, ne treba pogriješiti i piti ga s mlijekom. Taj običaj ipak ostaje u nekim drugim državama.

Kako se priprema turski čaj?

Turski čaj ne pripravlja se kao obični čaj u vrećici. Za pripravu se koristi poseban čajnik (turci ga zovu čajdanluk), gdje se u donju, širu posudu, ulijeva voda, koja se - nakon što prokuha, stavlja u gornji dio. U gornju posudu čajnika doda se lišće čaja. Kasnije, kada sve prokuha treba malo pričekati, a onda se čaj ulijeva iz obiju posuda: blagi čaj, srednji i jaki.

Nana i limun - Turska kuhinja

Čaj je vrlo aspekt turske kulture, i unatoč već spomenutoj kavi, pije se jako puno. Svim se gostima servira čaj te je posluživanje čaja iskaz ljubaznosti.

Kako je čaj pretekao kavu?

Kada je tijekom Prvoga svjetskog rata cijena kave jako skočila, narod je kao alternativu počeo piti čaj, a kasnije se, zbog dostupnosti domaćih resursa, pod vodstvom prvoga turskog predsjednika Mustafe Kemala Ataturka, počeo proizvoditi (pogotovo u crnomorskoj regiji) i piti čaj.

Prema: wikipedia; by: TV Exposed