Da li je Hydroxychloroquine efikasan lek za lečenje koronavirusa?

Hydroxychloroquine, anti-malarijski lek se u nekim zemljama koristi pri lečenju koronavirusa. Međutim, lek nije studijski testiran i ne zna se koja je njegova prava učinkovitost pri lečenju Covid-19. Sve je poteklo od doktora Didier Raoulta iz Univerzitetske bolnice u Marseju. Raoult je rođen 1952. godine u Dakaru, Senegal. Specijalista je za infekcije i tropske bolesti ...

Da li je Hydroxychloroquine efikasan lek za lečenje koronavirusa?

Hydroxychloroquine, anti-malarijski lek se u nekim zemljama koristi pri lečenju koronavirusa. Međutim, lek nije studijski testiran i ne zna se koja je njegova prava učinkovitost pri lečenju Covid-19.

Sve je poteklo od doktora Didier Raoulta iz Univerzitetske bolnice u Marseju. Raoult je rođen 1952. godine u Dakaru, Senegal. Specijalista je za infekcije i tropske bolesti a radi kao profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Marseju, Francuska.

Tretman podrazumeva kombinaciju Hydroxychloroquine i antibiotika Azithromycin. Američki predsednik Donald Tramp prihvatio je ovaj tretman i javno preporučio da se u SAD koristi za lečenje koronavirusa.

U međuvremenu, dr Entoni Fauci, vodeći doktor za zarazne bolesti u zemlji, više puta je upozoravao da ne postoje čvrsti dokazi koji bi podržali upotrebu tretmana. Upitan da li bi to trebalo smatrati lečenjem Covid-19, on je 24. marta rekao: "Odgovor je ne."

Verovanje u potencijal leka pri lečenju pacijanata zaraženih virusom pratio je putanju od male studije sprovedene u Francuskoj (Trumpov „vrlo dobar test“) do uticaja na društvene medije iz Silicijske doline, Fox News sve do Bele kuće. Tramp je svoju prvu potvrdu o Hydroxychloroquine-u dao 19. marta. Kontrole izvoza, nestašice, a i naučne optužbe brzo su nestale. Ubrzo širom sveta i širom različitih zajednica na internetu, Hydroxychloroquine je prikazan kao čudotvorni lek za Covid-19.

Jedini problem? Studija na kojoj se sve zasniva ne pokazuje ono što njeni autori tvrde da čini. Francuska studija o Hydroxychloroquine ne ispunjava nijedan standard kada je reč o kliničkim ispitivanjima.

Makron pozvao na klinička testiranja

Povodom svega oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron. On je pozvao da se lek Hydroxychloroquine i njegov uticaj pri lečenju Covid-19 što pre klinički testira.

Francuski predsednik je posetio Raoulta i tom prilikom su razgovarali iza "zatvorenih vrata". Povod je bila online peticija građana da se tretman lečenja koronavirusa koji zastupa dr Raoult upotrebi širom zemlje.

Makronovi komentari verovatno će izazvati nove polemike oko svega. Raoultove pristalice optužile su Vladu Francuske da ignoriše dosadašnja istraživanja, a sve se prenelo i na društvene mreže.

Kada je izbila epidemija SARS-a 2003. godine Raoult je istakao nesposobnost, tj. nepripremljenost zdravstvenog sistema Francuske za borbu sa pandemijom i predložio novi pristup. U 2010. godini dobio je najviše priznanje kada je reč o stručnjacima u Francuskoj, INSERM Grand Prix, za izuzetan doprinos na polju ljudske fiziologije. Raoult ma veliku podršku od strane političke javnosti u Francuskoj, ali ipak najznačajniju podršku je dobio od predsednika SAD Donalda Trampa.

U međuvremenu u Brazilu je sprovedeno manje kliničko istraživanje u vezi lečenja Covid-19 lekom Hydroxychloroquine. Ono je prekinuto ove nedelje kada se nekoliko pacijenata iz istraživanja požalilo na probleme sa srčanim ritmom.

Dok stručna javnost zamera Rauoltu na koji način je predstavio lek i tretman lečenja, podrška svetskih lidera mu ne jenjava. Ostaje da se vidi šta će pokazati klinička istraživanja, da li je tretman zaista dobar ili ne.

By: TV Exposed