Preporuke kako čuvati avokado

Sačuvati avokado da zadrži svoju savršenu zelenu boju težak je zadatak i tu trikovi igraju veliku ulogu. Saznajte kako da avokado ostane što duže u savršenom stanju. Avokado je jedna od najzapaženijih namirnica na svetu, zbog svog izuzetnog ukusa i blagotvornih svojstava za zdravlje. Mnogi ga koriste za svoje salate, pravljene guacamole ili uz hamburger. ...

Preporuke kako čuvati avokado

Sačuvati avokado da zadrži svoju savršenu zelenu boju težak je zadatak i tu trikovi igraju veliku ulogu. Saznajte kako da avokado ostane što duže u savršenom stanju.

Avokado je jedna od najzapaženijih namirnica na svetu, zbog svog izuzetnog ukusa i blagotvornih svojstava za zdravlje. Mnogi ga koriste za svoje salate, pravljene guacamole ili uz hamburger. Svako se ipak suočava sa onim neprijatnim trenutkom kada polovina koja je spremljena za jelo počne crniti, šta učiniti da to sprečimo? Evo nekoliko saveta kako to izbeći. Trikovi i preporuke su raznovrsni, jer je očuvanje te karakteristične zelene boje pomalo komplikovan zadatak. Da biste osigurali da ne crni, postoje oni koji savetuju da se čuva zajedno s lukom, obloži maslinovim uljem ili utrlja limunovim sokom.

Jedna domaćica sa Novog Zelanda isprobala je razne načine da sačuva avokado, a uspeh je pronašla u proizvodu koji se vrlo lako može naći u frižideru domova u SAD, Meksiku i raznim zemljama Latinske Amerike: a to je zelena salata. U svojoj želji da spreči da avokado postane crn, otkrila je da namotavanjem već isečenog avokada na list salate ostaje netaknut, bez crnih tačaka i sa zadržavanjem njegove lepe zelene boje. Čudo se tu ne zaustavlja, jer u frižideru može da traje i do nedelju dana!

Otkriće Cherri Gaddes je podeljeno na društvenim mrežama i brzo je postalo viralno zbog toga koliko je značajno i korisno, a pozitivno utiče ne samo na avokado zbog svog sastava, već i na životnu sredinu.

Preporuka koja je postala popularna u januaru i traje do današnjeg dana uključuje i korišćenje samo spoljnih listova salate, jer su tvrđi i postaju odlični za pakovanje hrane. Na ovaj način, hiljade ljudi je primenilo savet koji se širi na Facebooku i uspeli su mnogo više da uživaju u svom avokadu uz doručak, ručak, ručak ili bilo koji obrok.

Zašto avokado postaje crn?

Mnogo je voća koje prilikom ljuštenja ili sečenja na komade postaju tamne ili crne boje. To se događa jer kada se koža ukloni, njena ćelijska struktura je oštećena i kada dođe u kontakt sa kiseonikom, oni reaguju tamneći. Ovaj proces je poznat kao oksidacija i razlog je zašto avokado postane crn, a mnogi prestanu da ga jedu zbog izgleda koji dobije.

Pored toga što je sjajna pratnja salatama ili hlebu, avokado je voće bogato hranljivim sastojcima, što pomaže u smanjenju rizika od gojaznosti, dijabetesa, srčanih bolesti, donosi više energije, pomaže pri mršavljenju, pored ostalih koristi, pored toga koristi se u maskama za održavanje zdrave kose.

Zemlje proizvodnje

Avokado se proizvodi u 46 zemalja. Ukupna žetvena površina u svetu dostigla je 436,3 miliona hektara u 2009. godini, a po značaju se izdvajaju Meksiko, Indonezija, Dominikanska Republika, SAD, Kolumbija, Peru i Kenija.

Slično tome, Meksiko se smatra najvažnijim distributorom avokada širom sveta, koji učestvuje sa 51,4% izvoznog tržišta i na taj način snabdeva veliki deo stanovništva. Amerika koncentriše 60% svetskih plantaža.     

  • Meksiko     
  • Indonezija     
  • Dominikanska republika     
  • SAD    
  • Kolumbija     
  • Peru     
  • Kenija     
  • Čile     
  • Brazil     
  • Ruanda .

Lideri međunarodne trgovine su Izrael, Južna Afrika i Španija, zemlje koje su glavni izvoznici od 1993. godine. Svetska trgovina avokadom značajno je porasla od 1980. godine, a u slučaju Meksika ograničena je na SAD i Evropu.

Japan je počeo da uvozi velike količine voća, kao glavni uvoznik u Aziju. Glavni dobavljači u Evropu su Izrael, Čile, Peru i Južna Afrika.

Meksiko izvozi u 21 zemlju, uglavnom u Sjedinjene Države, Japan, Kanadu, Centralnu Ameriku i Evropu.

By: TV Exposed