Saveti kako pobediti viruse i ojačati svoj imunitet

Muče vas virusi, čini vam se da svake godine redovno “zakačite” virus gripa. Kako to prevazići… evo rešenja za vas! Imuni sistem ima odbrambenu ulogu u organizmu i zadatak da nas štiti od bolesti. Za pad imuniteta su krivi: bakterije, virusi, mikrobi, gljivice, toksini… Postaje jasno da nije ni malo lako podići imuni sistem, kao ...

Saveti kako pobediti viruse i ojačati svoj imunitet

Muče vas virusi, čini vam se da svake godine redovno "zakačite" virus gripa. Kako to prevazići... evo rešenja za vas!

Imuni sistem ima odbrambenu ulogu u organizmu i zadatak da nas štiti od bolesti. Za pad imuniteta su krivi: bakterije, virusi, mikrobi, gljivice, toksini… Postaje jasno da nije ni malo lako podići imuni sistem, kao i da to zavisi od više faktora, ne samo od jednog.

Na jačinu imuniteta utiču i nasledni faktori i oni čine naš urođeni imunitet. Imamo i onaj koji u znatnoj meri zavisi od okolnosti u kojima živimo i od načina na koji živimo i to je stečeni imunitet.

Pored ove podele, postoji podela i na aktivni i pasivni imunitet.

  • Aktivni se odnosi na aktivnu ulogu antitela u našem ogranizmu koja se bore protiv raznih vrsta i zaraza i izvora bolesti.
  • Pasivni imunitet nije produkt našeg organizma, već prenet sa neke druge osobe koja je već razvila antitela  – recimo sa majke na dete preko posteljice ili preko majčinog mleka.

Pasivni imunitet je kratkog daha, dok ovaj aktivni može da traje i ceo život.

Kada govorimo o jačanju imuniteta, onda je reč o aktivnom imunitetu u kojem se naš organizam stvaranjem antitela bori protiv bolesti.

Kako znati kada vam je pao imunitet?

Za pad imuniteta karakteristični su umor, česte bakterijske infekcije, česte virusne infekcije, alergije i teško zarastanje rana.

Kako ojačati imunitet promenom životnih navika?

1.Vodite računa o ishrani

Jednolična ishrana dovešće do toga da vaš metabolizam uspori, ali i da nagomilate toksine koji će da postanu preveliki teret za vaš imuni sistem. Ono što vam je potrebno kako biste ojačali imunitet nije neka čarobna namirnica jer takva ne postoji, već pravilna i izbalansirana ishrana.

2. Spavajte dovoljno

Kada je vaš organizam iscrpljen, on nema snage da se bori sa patogenim faktorima koji dopiru spolja i iznutra. Jedna studija na Čikago univerzitetu pokazala je  sledeće:

Osobe koje spavaju samo 4 sata dnevno (ili noću, nebitno je) proizvode duplo manje antitela neophodnih za borbu protiv virusa i bakterija.

3.Vodite računa o higijeni

Znate onu dečiju pesmicu „pre i posle jela treba ruke prati“. Tokom dana dolazimo u kontakt sa gomilom bakterija na različitim površinama – od ekrana vašeg telefona, preko psa kojeg ste pomazili kad ste išli na posao, do rukohvata u autobusu…

4.Ne izlažite se stresu

Stres je emocija, a ne okolnost . I premda možete reći da je nemoguće ne izlagati se ovako čemu, činjenica je da morate da nađete način kako da se nosite sa tom emocijom. Izbegavajte prokrastinaciju, nađite vreme za sebe, izbegavajte ljude koji vas iscprpljuju i pokušajte sa se suočite sa problemima umesto da ih gurate po tepih.

Više zdravstvenih problema, uključujući i pad imuniteta , doneće vam hroničan stres usled strepnje da vas ne stignu neki problemi, nego onaj kratkoročni koji ćete doživeti suočavajući se sa njima.

5. Vežbajte

I ne samo to. Generalno treba da usvojite zdrav način života. To ukljčuje da probate da se rešite viška kilograma, redovno vežbate i zdravo se hranite. Kada govorimo o vežbanju, to je jedan od načina da se rešite nagomilanih toksina kroz znoj, ali i da se rešite toksičnih misli i stresa. Osim toga, bolja cirkulacija koju ćete na ovaj način pokrenuti svakako će podstaknuti rad vaših belih krvnih zrnaca koja igraju jako važnu ulogu u odbrani vašeg tela od bolesti.

6. Smeh jača imunitet

Jeste li znali da čak i vaš imunitet zavisi od vašeg pogleda na svet? Imajte na umu da sve ima svoju svetlu i tamnu stranu, kao jin i jang. Osobe koje gledaju na svet sa više optimizma i koje se više smeju, imaju znatno bolji imunitet od osoba koje su toliko tmurne da im celo telo odiše na taj način. Uostalom, sigurno ste bar jednom negde naleteli na priču o čudesnom izlečenju  neke teške bolesti uz pomoć vere i optimizma.

Koje namirnice pozitivno utiču i jačaju imunitet?

Postoji puno stavki koje mogu da naruše imunitet i ovaj problem treba da se  posmatra iz različitih uglova. Drugim rečima, uzalud jedete voće i povrće tražeći u njima vitamine, ukoliko je uzrok lošeg imuniteta u prevelikoj količini pesticida na primer. Zato, pre nego što zaključite da imate loš imunitet, morate znati da ne postoje magična sredstva i lekovi  za jačanje istog, ma koliko se reklamirali.

Ipak, postoji određen broj namirnica koje pozitivno utiču na jačanje imunog sistema.

To su jogurt, beli luk, ovsene mekinje i ječam, školjke, čaj, pečurke, voće, međ, đumbir.

Da zaključimo...

Najbolji način kako poboljšati imunitet jeste da prihvatite zdrav način života. Jedite prave namirnice, a ne njihove prerađevine, vežbajte, krećite se, družite se, smejte se.

Za kraj da vam otkirejmo i ovo – provesti neki trenutak na hladnoći neće učiniti da zakačite virus i bakterije i srozati vaš imunitet. Zima i jesen jesu sezona gripa, virusa i prehlada, ali ne zato što je napolju hladnije vreme, već zato što mnogo više vremena provodite unutra. Hladno vreme ne pogoduje razvoju bakterija i virusa, ali neprovetrene  prostorije i gužva u njima su gotovo idealni uslovi za to.

izvor: minutzamene.com