Koristi konzumiranja bakalara i lososa

Američko udruženje za sprečavanje bolesti srca preporučuje da se riba konzumira najmanje dva puta nedeljno, da bi se iskoristile prednosti omega-3 masnih kiselina. One mogu umanjiti rizik od Alzhajmerove bolesti, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Losos i bakalar su zdravi izvori proteina, ali je losos nešto bolja opcija. Losos sadrži veći nivo omega-3 i ...

Koristi konzumiranja bakalara i lososa

Američko udruženje za sprečavanje bolesti srca preporučuje da se riba konzumira najmanje dva puta nedeljno, da bi se iskoristile prednosti omega-3 masnih kiselina.

One mogu umanjiti rizik od Alzhajmerove bolesti, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Losos i bakalar su zdravi izvori proteina, ali je losos nešto bolja opcija. Losos sadrži veći nivo omega-3 i drugih osnovnih hranljivih materija.

Hranljivi sastojci u lososu i bakalaru

Porcija od 100 grama lososa sadrži 182 kalorije, 25,4 grama proteina, 1,2 grama zasićenih masti i 2,208 miligrama omega-3 masnih kiselina. Uporedo sa tim, porcija 100g bakalara sadrži 105 kalorija, 22,8 grama proteina, 171 miligram omega-3 masti i zasićene masti samo u tragovima.

Losos sadrži više nezdrave, zasićene masti od bakalara, ali ima i više proteina i esencijalnih omega-3 masti. Konzumiranje zasićenih masti može povećati rizik od srčanih bolesti, ali omega-3 masti imaju zaštitni efekat protiv bolesti srca.

Vitamini

Losos je bolji izvor vitamina od bakalara. Konzumacija 100g lososa, obezbediće vam 45% potrebne dnevne vrednosti niacina i vitamina B-12. Uz to obezbediće i 40% potrebne dnevne vrednosti vitamina B-6, 25% riboflavina, 15% timaina i 6% folata.

Ista porcija bakalara obezbediće 15% potrebne dnevne vrednosti vitamina B-12, 10% nicaina i vitamina B-6, 6% timaina, 4% riboflavina i 2 procenta folata.

Vitamini grupe B su neophodni za stvaranje energije za telo, kao i za održavanje kože, očiju i kose. Vitamin B-12 je posebno važan. B-12 dolazi samo iz izvora proteina životinjskog porekla, a nedostatak ovog vitamina može izazvati anemiju.

Minerali

Bakalar pruža više magnezijuma nego losos, ali losos je bolji izvor ostalih neophodnih minerala. Porcija lososa od 100g sadrži 20 procenata DV (potrebne dnevne vrednosti) za fosfor, 8 procenata DV za magnezijum i 6 procenata DV za cink i gvožđe. 100g bakalara obezbeđuje 10 procenata DV za fosfor i magnezijum, 4 procenta DV za cink i 2 procenta DV za gvožđe. Vaše telo koristi fosfor za proizvodnju energije, formiranje jakih kostiju i stvaranja DNK. Magnezijum održava rad vašeg srca, pomaže u imunološkoj funkciji i pomaže da nivo šećera u krvi i krvnog pritiska bude unutar normalnih nivoa.

By: TV Exposed